Byggprojektet mår som platschefen mår

Jag blev precis OK-stämplad av vår företagshälsovård. Skönt. Värdena var bra och konditionen också helt ok. Så nu har jag på papper att min upplevda hälsa stämmer överrens med hur det är egentligen 🙂 . Jag tyckte att det var lite roligt när företagssköterskan i korta ordalag nämnde att folk med någon form av ledande befattning i byggbranschen ofta har ganska stressig arbetsmiljö. Nähä, tänkte jag… Men jag skall inte klaga för egen del. Däremot jobbar man med en och annan platschef som har det hett om öronen.

Stress är en underskattad del av vardagen för många i byggbranschen, det vågar jag nog påstå utan att egentligen sticka ut hakan alls. Det finns säkert undantag, men de flesta som jobbar med projekt – oavsett bransch – ser nog sin vardag som stressig periodvis. Det finns alltid mål och delmål i tidplaner och annat som skall uppnås, samtidigt som det alltid är någon som inte sköter det dom lovat att sköta. Eller de som levererar i tid men inte på det sätt man kommit överrens om. Inget nytt fenomen, framförallt inte i byggbranschen.

Jag tycker det är ganska gott att läsa den studie som Stressforskningsinstitutet Stockholms Universitet och NCC lät göra 2008. Läs en sammanfattning av den här..  Den konstaterar att för mycket stress ger inga bra resultat. Det gäller väl oavsett vad man pysslar med antar jag. Man konstaterar i nämnda utredning att:

”Erfarenheten är att projektets kvalitet och leverans, byggjobbarnas trivsel och stressnivå samvarierar med platschefens upplevda hälsa och stressnivå.” 

Alltså, som chefen mår, mår projektet.

Hur man ”uppnår” en stressfri arbetsmiljö och god upplevd hälsa finns också i studien. Man säger t.ex. att ”pondus” inte har något att göra med den formella makt man har i ett projekt utan de egenskaper en chef har att få med sig sina medarbetare genom att lyssna, skapa förstroende och tillit osv. I en lite konservativ bransch där gråa hår ibland ger mer respekt än kunskap känns det riktigt gott att läsa.

För oss som projektledare och byggledare, byggkonsulter, finns det alltså en sak som man måste ha med sig i bagaget in i projekten. Samspelet med platschefen är sanslöst viktigt för att få ett bra resultat för det projekt man är utsedd att leda. Inget nytt det heller kanske, men felsökare som glömmer av sin roll – att få ett lyckat projekt i hamn och där alla gjort det de skall göra – och koncentrerar sig på att jaga ”fel saker” är nog inget ovanligt i konsultledet (eller i platschefledet heller för den delen). Resultatet är nog en ännu mer stressad platschef som kanske inte levererar så bra som han kunde gjort med ett tydligt projektledarskap och en god dialog. Men det krävs ju en gemensam taktkänsla för att det ska svänga…

Annons
Detta inlägg publicerades i Arbetsmiljö, Branschkultur, Ledarskap, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byggprojektet mår som platschefen mår

  1. Pingback: Kommenterat 19 maj 2012 | VD-BLOGG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s