Nya BBR får konsekvenser för mindre ombyggnader?

Vi som pysslar med stambyten, ombyggnader och annat på dagarna ser fram emot att få se hur Boverket formulerat sina nya byggregler, nya BBR, som träder i kraft 1 januari 2012. Nu har man nämligen infört lite mer om begreppet ”ändring”.

Följande skriver Boverket på sin hemsida om nyheterna kring begreppet ändring,

Det är samma krav som gäller vid ändring som för nya byggnader, men kraven måste alltid anpassas utifrån ändringens omfattning, byggnadens förutsättningar, varsamhetskravet och förvanskningsförbudet. En ändring är en eller flera åtgärder som ändrar en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde. Ändringsbegreppet omfattar alltså både tillbyggnad, ombyggnad och andra ändringar.

Första meningen luddar till det direkt i detta stycket… ”anpassas utifrån ändringens omfattning…” är ju inte solklart direkt. Spontant så hoppas jag att det blir lite klarhet runt alla dessa luddiga begrepp. För är det någonting som är svårtolkat i lagstiftningen är var gränserna skall gå i samband med mindre ändringar i ett hus.

Jag tycker det är bra att man äntligen lyfter in ändring mer på allvar i all lagstiftning och branschregler och annat, för det är ju den stora utmaningen vi har framför oss i sverige – att underhålla och renovera och ändra på det befintliga vi har. Då kan man inte lämna den delen av branschen ”oberörd” utan tänka till lite så att vi alla gör något bra av våra hus. En sak som man verkligen bör jobba med är var gränsen skall gå för kraven i energihushållning vid ändring… Men det är klart det skall ”anpassas utifrån ändringens omfattning”, så antagligen kommer branschen fortsatt göra sina egna tolkningar på det lokala planet de närmsta åren… Eller?

Annons
Detta inlägg publicerades i Bygg- och fastighetsbranschen, Lagar och förordningar, Miljonprogrammet, Underhållsberget och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Nya BBR får konsekvenser för mindre ombyggnader?

  1. Henrik skriver:

    Även tillgänglighet är en intressant fråga. Många hus i dessa årgångar som är lamellhus med tre våningar utan hiss.

    Samma för ljud. Svårt att tänka mig att många uppfyller dagens krav.

  2. För ljud är det ingen större skillnad mellan det som finns i remissutgåvan av nya BBR19 och vad som redan gäller enligt Boverkets allmänna råd om ändring av byggnad, BÄR06. Skillnaden enligt remissen är juridisk status, att det går från allmänt råd till föreskrift att man ska EFTERSTRÄVA nybyggnadskraven. BBR19 blir bindande först 2013.

  3. Erik Almgren skriver:

    Brandskydd är en annan spännande gränsdragningsutmaning. Hur mycket gamla synder skall ligga i förvaltningen och hur mycket skall man ta hand om när man bygger om. Stor spridning på idéer där i branschen!

  4. Marie Adolfsson skriver:

    en råvind i hus byggt 1906 med hiiss i gathus med möjlighet att gå över vinden till gårdshus 5 våningar utan hiss. Nu ska råvinden säljas och byggas två lägenheter vad händer då med tillgängligheten för lägenheter på 4 och 5 våningar som får sin möjlighet att bo kvar försvinna

    • rotpartnern skriver:

      Hej Marie! Oj, det var en svår fråga att svara på rakt av när man inte har tillgång till ritningar. Behöver mer information för att kunna ge någon vägledning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s