17 av 20 tätskikt läcker!

Jag förstår att de som inte jobbar i vår bransch undrar vad vi håller på med. Det är två, kanske små, men fundamentala saker rapporterade i media senaste veckan som ruskar om förtroendet för oss i branschen igen. Frågan är om någon ens lyfter på ögonbrynen längre.

Man kan bara konstatera att vi i bygg- och fastighetsbranschen har en rejäl uppförsbacke för att nå normalt förtroendekaptial hos gemene man. Vi kan skylla på att ”varje projekt är en prototyp” och en massa andra saker men när man ser vad det är som inte fungerar så får man vara ödmjuk.

fuktskada

SP och Länsförsäkringar presenterade härom dagen en ny rapport om tätskikt för våtrum. Man har testat 20 vanligt förekommande tätskikt och resultatet var att 17 (!!) av dem inte var täta. Hur har man kommit fram till det kan man ju undra, de är ju godkända av branschen?! Jo, man testar dem med en mer relevant testmetod… igen. Hur svårt ska det vara? Är det verkligen så att försäkringsbolagen skall behöva jaga branschen för att den ska leverera så grundläggande saker som täthet och säker konstruktion? Hur hade det sett ut om fordonsindustrin hade dåliga testmetoder på bilarnas bromsar?

Läs nyheten på Länsförsäkringars hemsida och läs gärna hela rapporten.

Efter att man för ett antal år sedan kom fram till att rollade tätskikt gav osäkra resultat och dessutom var otäta med avseende på diffusion (de släppte igenom vattenånga kannan säga förenklat) så ändrades testmetoder och krav ställdes i en ny version av Boverkets byggregler, BBR. Man kan ju faktiskt förvänta sig att man lärde sig något då…

Visst, det kom nya tätskiktsfolier som skulle vara bättre (det garanterar ju i alla fall att tätskiktet blir jämntjockt till skillnad från de rollade tätskikten) med SP höjde flaggan redan för några år sedan (läs blogginlägg om det här)

Nu till det andra pinsamma från veckan. SVTs utmärkta program Plus, det med soptunnan ni vet, gav ett besiktningsföretag i södra Sverige en känga. Med all rätt. En överlåtelsebesiktningsman fick vid en överlåtelsebesiktning ett utökat uppdrag av kunden att säkerställa att fukt inte förekom i husets syll. Mätning utfördes och besiktningsmannen gav grönt ljus. Problemet var att hen inte visste hur man mätte på ett korrekt sätt. Alltså, experten visste inte hur man skall göra. Det är så jag rodnar över min egen bransch…

Ju mer jag hör talas om vad som händer i ”min egen” bransch, desto ödmjukare blir jag …

Annons
Detta inlägg publicerades i Branschkultur, Byggfusk, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s