Dags att utveckla AB och ABT och synen på entreprenörsarvode

Sverige och kanske inte minst storstäderna med Göteborg i spetsen(?) står inför enorma volymer som skall byggas . Nyproduktion av hela stadsdelar. Centrala Älvstaden är ett exempel och det finns så mycket mer. Jag har hört siffror om 15-20 miljoner kvadratmeter nyproduktion i centrala Göteborg. Frågan är vem som skall bygga det och hur fastighetsägare skall kunna locka entreprenörer att utföra det med de traditionella upphandlingsförfaranden som råder idag?

Vi kommer troligtvis behöva importera enormt mycket arbetskraft. Branschen står inför en enorm utmaning att locka till sig kompetens och ”händer och fötter” för att lyckas. Räcker då de av branschen framtagna spelreglerna – för närvarande AB04 och ABT06 – och alla de varianter av upphandlingssätt som finns idag till att göra det tillräckligt intressant?

Det kommer fram olika typer av upphandlingsmodeller. Kreativt eller inte, så är det mest byggföretagen som driver agendan och skälen är nog flera – som att tex komma in tidigt i projekten och minska konkurrenssituationen för dem men också att slutprodukten skall bli bra.

Förutom traditionella entreprenader med fast pris och hantering av ÄTA-arbeten (ändrings- tilläggs- och avgående arbeten) och löpande räkning finns sedan många år tex partnering. Partnering, eller samverkansprojekt, är inget nytt idag utan ett relativt välbeprövat sätt att samordna byggherren med entreprenören tidigt i processen och se projektet som ett gemensamt projekt och utveckla det gemensamt. Så långt är allt lovande. Men synsättet på partnering finns lika många som antalet företag i branschen tyvärr så beroende på vilka parter som går in i det så skiljer sig spelreglerna markant åt. Tex på synsätt på kostnader mm. Det är inte bra. Jag tycker tex att synen på riktpris i partnering-avtal i princip har samma problem som leder till låsningar mellan avtalsparterna som fastprisentreprenader, diskussionerna om vad som är riktprisändrande eller inte är desamma som ÄTA-arbeten. Nästan.

Frågan är om det är tillräckligt med de avtalsmodeller vi har idag för att göra marknaden intressant i framtiden när bristen på byggare kommer vara enorm? Jag är tveksam.

Jag tror det kommer utkristalliseras ett antal olika synsätt. Dels kommer det alltid finnas de som med relativt hög risk siktar på god förtjänst. Men sannolikt kommer allt fler också vilja ha trygga volymer med ”säker vinst”. Partnering är ett litet steg emot det men de ekonomiska drivkrafterna tar ibland fel proportioner gentemot kvaliteterna i ”slutprodukten”.

Jag saknar idag en branschgemensam syn på upphandling på löpande räkning mot en gemensamt satt budget baserad på nettokostnader. Exempel på det är synen på vad ett entreprenörsarvode respektive vad en omkostnad för ett projekt skall innefatta. Det råder ju faktiskt en  stor skiljaktighet i detta. Därför är det extra roligt att jag just nu delta i ett samverkansprojekt där just diskussionen kring det är i fokus och utvecklas mellan de berörda parterna.

Men varför är det fortfarande så att man ska uppfinna hjulet i varje sådant avtal? Borde inte branschen ta tag i synsättet på omkostnader och entreprenörsarvoden samt AB och ABT och utveckla dem redan nu för modeller där det är riktig samverkan och där prejudikat från tidigare misslyckanden inte är styrande utan ett faktiskt riktigt gemensamt mål… En bra slutprodukt där alla nettokostnader är solklara och byggaren tjänar en rimlig peng i förhållande till sitt risktagande? Då tror jag vi kan locka till oss fler aktörer. Och det behövs.

(För övrigt tror jag att det finns en stor potentiell arbetskraft i vårt avlånga land som vi inte utnyttjar eftersom de aldrig kommit in i arbetsmarknaden…)

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Branschkultur, Bygg- och fastighetsbranschen, Konjunkturen, Samhällsbyggare, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s