LOU fördyrar

Akademiska hus har enligt Byggvärlden DN mfl krävts på 10 miljoner kronor av Konkurrensverket. Detta för att de inte följer LOU. I deras fall är det lite speciellt för Akademiska hus som ägs till 100% av staten har tolkat reglerna så att den inte gäller dem. Jag förstår inte riktigt varför egentligen men det är inte det enda offentligt ägda bolaget som valt att ställa sig utanför LOU. Men det är inte det som intresserar mig mest…

Det som intresserar mig är VD Annette Henrikssons uttalande om LOU.

–” … Med LOU riskerar våra ofta komplicerade byggprocesser att ta längre tid. Risken är också att de därmed blir dyrare, vilket i förlängningen drabbar både hyresgäster och skattebetalare”

Ja hon är nog inte ensam om att tycka att LOU många gånger bara leder till trubbel och fördyrade projekt. Prisa in sig och hitta tillägsarbeten…. För att inte tala om ramavtalsupphandlingar av tjänster med LOU i botten. Alla vet att en timme blir två för att det skall gå ihop för hantverkarn eller konsulten, men ingen vågar säga det öppet?? Eller att man anger oerhört erfarna personer i ramavtalsanbudet men det i själva verket är andra som gör själva jobbet när ramavtalsuppdragen trillar in…

Det pågår ett forskningprojekt på Chalmers där man skall försöka se hur man skall värdera kompetens mm i en upphandling av konsulttjänster. Det skall bli intressant att höra vilka slutsatser som dras där. För man måste verkligen få fram ett sätt att värdera rätt typ av kompetens till rätt område!

Vi fick en förfrågan om ramavtalsupphandling i en kommun en bit ifrån vårt verksamhetsområde där de i förfrågan satt en minimitimpeng man fick lämna på en projektledare. 700 kr var minimum och det kanske är så man får göra för att få bukt med att företag prisar in sig… 

Nä då jag är inte bitter 🙂 men jag tycker det är dags att verkligen värdera hur skattepengarna skall användas på bästa sätt…..

Annons
Detta inlägg publicerades i LOU och ramavtal, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till LOU fördyrar

 1. Henrik skriver:

  Det har varit en hel del statliga upphandlingar av IT-tjänster där man manipulerat systemet genom att sätta 1kr på vissa tjänster. Vet inte om detta kommit till bygg än (förmodligen).

  Vi var med på en upphandling där det fanns en tjänst för administrativa sysslor. Några företag ansåg att de inte hade någon sådan personal och satte därför av någon anledning 0 kr (eller om det var 1).

  Det fördes något resonemang om vad vad som var en rimlig minimidebitering på denna tjänst med hänsyn tagen till minimilön. Det slutade dock med att man gjorde om upphandlingen och plockade bort denna tjänst.

  Undrar dock om det inte är av godo att sätta en miniminivå för timdebitioneringar vid upphandling. Frågan är bara hur högt man kan gå utan att hämma konkurrensen onödigt mycket.

  Blir lite meningslöst med ramavtal om man handlar upp till samma pris om man kan handla ”ute på gatan”. Tanken med ett ramavtal är väl att det skall vara ett lite pressat pris, men att det skall finnas någon form av garanterade volymer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s