Synen på inköp av konsulttjänster hotar kompetensen i branschen

Vi står inför ett nytt miljonprogram, om Mehmet Kaplan får som han vill. Vi har ett enormt underhållsbehov och ett enormt behov av att uppgradera vårt befintliga fastighetsbestånd. Och redan nu saknas det kompetens på alla håll och jakten på personal med rätt erfarenhet och kompetens är hård. Jag sticker inte ut hakan om jag säger att situationen börjar bli osund. Vem ska göra jobbet?

Man kan gå tillbaka till den riktigt stora fastighetskraschen i början av 1990-talet för att spåra problemen vi sitter med idag. Sverige nådde verkligen botten och stora till synes solida fastighetsbolag gick i konkurs och från byggbranschen försvann en stor del av den generation som ”skulle ta över” efter 40-talisterna. Istället lämnades en lucka som branschen nu jobbar med att täta och i och med att åren går kommer ”nästa generation” fram.

I stort sett varje dag annonseras det i alla medier efter platschefer, projektledare och alla möjliga olika tjänstemän. Rekryteringsföretagen har goda tider. De allra flesta organisationer jag möter i min vardag har rekryteringsbehov och väldigt många har svårt att hitta rätt kompetens. Väldigt många ser kommande problem i kristallkulan. Det gäller tex allmännyttiga bostadsbolag, kommunala förvaltningar, privata fastighetsbolag, byggföretag och teknikkonsulter. Problemet är lika brett som stort.

Nu befinner jag mig i konsultledet och ser det främst ur vårt perspektiv. Svenska Teknik och Designföretagen (STD) skriver i sin branschkommuniké att vi medlemmar ser en kommande utmaning (som redan är här). Prispressen på timarvodena ökar och lönenivåerna rusar uppåt då tillgången på kompetens är begränsad. Det enda sättet att skapa lönsamhet för konsultföretagen är att växa till en stor koloss som med volym kan skapa lönsamhet. Vi ser det i alla stora koncerner idag som både rekryterar brett och köper upp företag på företag.

Konsultledet är en fantastisk bra skola. Vi utbildar unga människor ganska brett och ser många talanger springa vidare i karriären. Det som nu händer, med den ökade efterfrågan av kompetens som sker, kan komma att leda till problem hos slutkunderna om man inte inser att vi alla behöver hjälpas åt att utbilda fler människor. I verkligheten.

De som köper konsulttjänster måste förstå sambanden

Min erfarenhet av hur konsulter köps idag känner du nog igen. Man eftersträvar personer med riktigt mycket erfarenhet, som jobbar effektivt och helst så ensam som möjligt. Mest möjligt för pengarna. Det finns till och med offentliga upphandlingar som pågår i skrivande stund, där man söker projektledare, där man efterfrågar personer med mycket lång erfarenhet och i princip omöjligt antal referensprojekt genomförda de senaste 3 åren där man understryker att dessa kompetenta människor inte får använda sig av biträden.

Det är där jag börjar skruva på mig. Inga biträden? Hur ska branschen då kunna bygga upp en stor bred generation med kompetenta människor om man i stort sett alltid, av konkurrensskäl, hela tiden ska nyttja den mest erfarna personalen som ensamvargar  och inte ”tillåta” nästa generation lära sig i verkligheten. Samtidigt sätter man press på timarvodena.

Det är inte en hållbar utveckling för branschen. Konsultledet behöver verkligen använda sig av de riktigt erfarna personerna till att utbilda mindre erfarna personer i riktiga projekt kontinuerligt. Att t.ex. vara biträde till en erfaren projektledare är en av de bästa skolor man kan gå och på ganska kort tid kan talanger själva utvecklas till duktiga projektledare som hela vår bransch kommer ha nytta av.

Jag tycker det är en spännande utmaning. Och jag kommer i fortsättningen försöka övertyga de som köper konsulter att se det som en tillgång att det kommer unga människor ut i verkligheten och att de vågar lita på de mentorskap etc som vi t.ex. har på Rotpartner- oavsett om det kallas biträden eller inte. Annars biter vi oss själva i svansen allihop i bygg- och fastighetsbranschen….

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Branschkultur, Bygg- och fastighetsbranschen, Konjunkturen, Ledarskap, LOU och ramavtal, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s