De tio största problemen med LOU

Kammarkollegiet har utrett Lagen om offentlig upphandling, LOU. Denna statliga myndighet har lämnat ifrån sig en rapport, enligt tidningen Bofasts nyhetsbrev, där ni kan läsa om hur uppfattningen om LOU är – de tio största problemen.

Nr 6 är klockrent för min allmänna känsla för den: ”Regelverket uppfattas ofta som komplicerat och överreglerat. Det skapar en ängslan att göra fel och förskjuter fokus från affärsmässighet till lagtillämpning.”

Jag skulle kunna förlänga listan med typ att lagen inte ger samhället lägre kostnader, snarare tvärtom. Upphandling av entreprenader är en sak, där kan man i alla fall få till ett någorlunda vasst förfrågningsunderlag, men ramavtalsuphandlingarna… Att en timma blir två osv är en ”gammal diskussion” idag, men fortfarande verkligehet. Man blir arg! Ingen kritik mot de som handlar upp för de har det banne mig inte lätt.

Vi kikade på en upphandling av byggledare nyss till ett större projekt. Där hade man smalnat av profilen på den personen, en byggkonsult, man sökte att man i med lite fantasi i princip kunde läsa vilken person de sökte. Det blev kontraorder i upphandlingen och man ändrade kriterierna… Jag vet inte exakt varför, men en vild gissning kan vara att den de ville ha inte kunde och att man inte fick några anbud. Jag tycker annars att det är ett rätt bra sätt att styra saker och ting när man kan forma rollen i projektet efter erfarenheter, men ibland blir det väldigt märkligt och i princip närmar man sig en alltför snäv avgränsning av leverantörer och konkurrensen blir för dålig, inga nya kan komma in på marknaden.

Det är som en klassisk platsannons: du ska vara ung, gärna runt 30 år, högutbildad, kunna allt och ha 30 års erfarenhet – det brukar vara svårt att hitta sådana personer. 🙂

Detta inlägg publicerades i Branschkultur, Bygg- och fastighetsbranschen, Byggfusk, LOU och ramavtal, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s