Flyttar var femte hyresgäst vid renovering?

Enligt Hyresgästföreningens tidskrift Hem & Hyra flyttar nästan var femte hyresgäst om de får en hyreshöjning på 1000 kr eller mer vid en renovering. Samtidigt är det mindre än 1 procent som flyttar när de får en hyreshöjning på mindre än 500 kr. 

Slutsatsen är hämtad ur Boverkets rapport som kom i december 2014. Den är läsvärd för att skapa sig en bild i denna ur samhällets synvinkel komplicerade fråga. Du hittar hela rapporten här. Min fråga blir: skiljer det verkligen 19% på den extra 500-lappen i månaden?

Nej det kan det ju inte göra. Det känns som en svår jämförelse att göra om du frågar mig. Jag tycker nog att jämföra ”mer än 1000 kr” och ”mindre än 500 kr” är lite väl grovt tillyxat. Man kan ju fundera på antalet hyresgäster i respektive grupp man valt att räkna procent på (jag har inte grävt i detta – ännu). I min värld så är ”mindre än 500 kr” i princip alla badrumsrenoveringar som sker oavsett om stambyte ingår. Volymerna på antal badrum som renoveras i Sverige idag är stora. Projekt med väldigt stora hyreshöjningar, låt säga 40-50% eller kanske mer, är i förhållande till badrumsrenoveringarna inte så många till antalet. Detta trots att underhållsbehovet egentligen finns. Procent-jämförelser tas allt för ofta till när man vill skruva på rubrikerna och säger inte alltid så mycket. Enligt mig alltså.hem-och-hyra

För att få lite bättre förståelse så borde man kanske ha lite fler intervaller, för hyreshöjningar som går långt högre än 1000 kr, låt säga 1500 eller 2000 kr, är självklart mycket kännbart för många familjer. Alltså, verkligheten är rätt så mycket mer nyanserad, enligt mig, än mindre än 500 eller mer än 1000. Men branschens parter jobbar inte med nyanser direkt och tyvärr gräver man bara sina skyttegravar djupare.

Men poängen finns där i rapporten trots allt. Stora hyreshöjningar skapar flyttkedjor.

Vill en fastighetsägare renovera både badrum och kök, vilket det funnits en tydlig efterfrågan efter i de flesta av de ca 250 projekt vi på Rotpartner varit involverade i, så passerar man med marginal 1000 kr i hyreshöjning normalt sett. Vill man bygga om för att anpassa sig till framtiden, ur t.ex. innemiljö- och energihänseende så ökar hyrorna ytterligare.

Att renovera till hyggligt modern standard leder alltså till att var femte person väljer att flytta (skälen till flytten varierar, vilket framgår av rapporten, och är inte endast att man inte har råd).

Så vad gör vi åt saken? Ska vi ha kvar miljonprogramsbebyggelsen som den är, med undantaget av renoverade badrum? Eller ska vi renovera efter det verkliga behov som finns? Man kan ju göra som i många andra branscher, fråga kunderna och utveckla produkten ihop. Det leder ju oftast till nöjda kunder. I andra branscher alltså.

Jag blir lite extra glad när jag läser Hem & Hyras sammanfattning (se bild ovan) av Boverkets slutsats. För den ligger helt i linje med med min inställning… Delaktighet och inflytande skapar möjligheter, för båda parter. Men det krävs mod och prestigelöshet. Och sannolikt ett annat räknesätt för fastighetsägaren än direktavkastningsmetoden, för räknar man med den blir det inte mycket gjort…

Annons
Detta inlägg publicerades i Bostadsbristen, Bygg- och fastighetsbranschen, Miljonprogrammet, Underhållsberget, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s