Rotavdrag för bostadsrättsföreningen?

Byggvärlden och blogg-kollegor skriver om ROT och RUT och att minst 44 000 jobb blivit vita på grund av avdragsmöjligheten. En intressant uppgift är att rottjänster motsvarande 53 miljoner timmar, eller 30 000 årsarbeten, har köpts under 2010. Det är inte lite… Man ser många bolag dyka upp och växa i dessa tider. Man hoppas att alla fått tag i rätt kompetens så man slipper ta fram ett rotavdrag för att rätta till det man fick rotavdrag för…

Står man som bostadsrättsförening inför en badrumsrenovering eller stambyte skall man definitivt fundera kring rotavdraget. Bostadsrättsföreningen har ju ingen rätt till rotavdraget, men det finns goda möjligheter att nyttja avdragen för medlemmarna på ett smart sätt, även om bostadsrättsföreningen handlar upp alltihop och anlitar projektledare, besiktningsmän och annat. 

Men man måste gå in i projektet på rätt sätt från starten, framförallt för att utforma förfrågningsunderlaget rätt och – det viktigaste – få en gemensam syn på saken med sina grannar i huset. Visserligen blir det kanske lite jobbigt för en entreprenör som tar sig an entreprenaden, för det blir ett arbete att hålla ordning på fakturering och annat. Men ur medlemmarnas perspektiv i en förening så är det värt att fundera kring det och engagera sig i frågan för det finns pengar att spara. Alla medlemmar har sällan samma ekonomiska förutsättningar och i denna frågan är det där man ska börja med att bjuda in sina grannar för en förutsättningslös diskussion och ta reda på för- och nackdelar ordentligt… Skapa delaktighet i frågan helt enkelt.

Vi på Rotpartner har provat detta i några projekt med bra resultat. Efter att vi förankrat frågan med Skatteverket såklart. Mer om det hittar ni här..

Annons
Detta inlägg publicerades i Bidrag och avdrag, Branschkultur, Bygg- och fastighetsbranschen, Konjunkturen, Ledarskap och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rotavdrag för bostadsrättsföreningen?

  1. Henrik skriver:

    Kanske är det en variant att låta de boende faktureras direkt för ytskikt och eventuellt utrustning i badrum själva med ROT-avdrag? Med tanke på att det är väl här som de boende vill ha olika grejer och det är väl svårt att enas om en standardnivå för alla?

    Fast man vill väl inte ha fullständig ”fristil”. Måste gå att spara en sudd på att det finns någon form av sortbegränsning på kakel m.m.?

    • rotpartnern skriver:

      Min erfarenhet är att det går alldeles utmärkt att hitta en, visserligen riklig men ändå i någon begränsad, form av tillvalsmöjlighet inom projektet. Faktureringsmodelen gå också att variera, men i normalfallet står medlemmarna för yt- och tätskikt och kan själva bekosta det genom faktura från entreprenören. Det finns ju också en mängd andra arbeten som man kan betala som medlem. Många bäckar små leder i varje fall till miskad totalkostnad för föreningen och des medlemmar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s