Riva 8000 lägenheter?

Det är hundratusentals, miljoner rent av, bostäder som behöver renoveras i Sverige. Men staten släpper inte till några pengar (och det kanske är tur för hålet är stort), det vet vi, eftersom det är tydligt signalerat från regeringen. Samtidigt har vi bostadsbrist i storstadsregionerna och goda finanser. Bostadsbristen är ofta omdiskuterad och debatterad. Här är det populärt bland politikerna att säga vad man tycker, för det berör alla. Sympatipoäng är lätta poäng.

Att renovera eller riva miljonprogrammsbebyggelsen har i storstäderna bara att göra med om vilken ekonomi som finns i en renovering. Dimensionen bostadsbrist diskuteras väl inte för ofta. Ett exempel där det lyfts är debatten i Södertälje i DN:

”Att riva miljonprogrammen är att göra det lätt för sig, anser Olle Nilsson på Hyresgästföreningen. Han får stöd av Anders Lago (S).
– Riksdagsledamöterna skulle behöva komma ut i verkligheten lite. Det är bostadsbrist i Södertälje, framför allt bland asylsökande och flyktingar som bor inneboende. Många står i kö för en bostad, även i miljonprogramsområdena, säger kommunalrådet.”

I bostadsbristtider mäts hur mycket som nyproduceras. Men vi mäter aldrig något annat än nyproduktion av bostäder tex det som renoveras trots att det hänger ihop. Jag tycker det det är dags för det nu. Mäts hur många lägenheter som renoveras varje år. Kanske är det svårt att dra gränsen för vad som skall räknas som nyrenoverat, men det bostadsbristproblemet och underhållsberget vi står inför borde verkligen analyserats på fler sätt. Jag har sagt det förr och säger det igen. Att riva borde inte bli en lösning. Det vore olyckligt på många sätt (utom kanske möjligen ekonomiskt i vissa fall).

Statens Bostadskreditnämnd har analyserat de 100 svagaste kommunerna och kommit fram till att 7600 bostäder behöver rivas. Ingen framtidstro i de kommunerna med sådana signaler antar jag… se listan här.

”Bland de ca 100 kommuner som utgör landets svagaste bostadsmarknader finns ett behov att avveckla lägenheter för att komma ner till en normal omflyttningsvakans. Det rör sig om ett akut avvecklingsbehov om ca 3 600 lägenheter och ett långsiktigt behov av att avveckla ytterligare 4 000 lägenheter. Bakgrunden är att befolkningen i de aktuella kommunerna kan förväntas minska drygt 10 500 invånare årligen fram t.o.m. år 2015. Den totala kostnaden för avveckling kan förväntas uppgå till ca 1,9 mdkr.”

Ibland är vi i de större städerna inte riktigt medvetna om att trycket, stressen och bostadsbristen i vår närhet har en baksida några mil bort…

Annons
Detta inlägg publicerades i Bygg- och fastighetsbranschen, Miljonprogrammet, Underhållsberget, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Riva 8000 lägenheter?

 1. Henrik skriver:

  Sett över längre tid måste det vara lika viktigt att renovera befintliga hus, så att det fortsätter att vara beboeliga, som det är att producera nytt.

  Om man ser till antalet bostäder som är tillgängliga för befolkningen.

  Känns dessutom som det trots allt är större chans med ett renoverat äldre hus att man fortfarande, efter renoveringen, kan hålla en hyra som passar fler plånböcker.

  Det är väl egentligen just äldre billigare hyresrätter som det råder brist på. Inte nyproducerade dito.

  Här i stan där det annars är väldigt långa kötider på hyreslägenheterna så har allmännyttans nyproducerade hyrts ut till ganska korta kötider trots relativt attraktiva lägen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s