Dåliga hus i Sverige allas angelägenhet

OK, nu är muthärvan igång på allvar i tingsrätten Göteborg. Istället för att blogga vidare om det så ägnar jag mig åt lite matnyttigt inför framtiden…

Boverket har på uppdrag av regeringen med hjälp av besiktningar och enkäter tagit fram en uppdaterad beskrivning av det svenska byggnadsbeståndet. Det är en rikstäckande undersökning av byggnaders energianvändning, tekniska status och innemiljö m.m.

Som allt annat så har detta fått ett namn i form av förkortningen BETSI. Nu arrangerar Boverket tre forskarseminarier i Stockholm, Malmö och Göteborg för att informera om projektets innehåll och de möjligheter som finns att ta del av den unika databasen i forskningssyfte. (Ladda ner inbjudan med program här ). Jag anmälde mig själv till Göteborgs-seminariet alldeles nyss.

BETSI har lett till en databas med mängder av information. I databasen finns bland annat uppgifter om byggnadernas status med avseende på skador, förekomst av fukt och mögel, klimatskalens U-värde, värme- och ventilationssystem, tillgänglighet, taksäkerhet, de boendes upplevelser av ohälsa relaterat till bostaden, mätningar av luftomsättning, relativ fuktighet, radon, formaldehyd, VOC, legionella med mera.

Man har bland annat kommit fram till att oljeanvändningen liksom mängden el för uppvärmning har minskat kraftigt. Av miljöstörningar är buller den som påverkar flest människor. Fukt och mögel ses ofta vid besiktning, men det är relativt få husägare som svarat att de har besvär och det är vanligare med skador i småhus än i flerbostadshus. De flesta skador och brister som registrerats bedöms inte som allvarliga.  

Jag reflekterar själv såhär; är det verkligen mer skador på småhus än stora flerbostadshus i verkligheten? Är det inte så att man om man svarar på en enkät kanske ser om sitt småhus lite mer, det är mer lättåtkomligt på alla sätt? Jag har kanske för lite information i frågan…

Man hittar alla rapporter mm på http://www.boverket.se/Bygga–forvalta/sa-mar-vara-hus .

Bra gjort regeringen och Boverket. Nu har man kartlagt detta. Vad gör vi nu??

Det känns som om debatten om miljonprogrammsbebyggelsen är igång, men väldigt mycket på ett teoretiskt plan. På kontoret är vi inblandade i två stora områden med omfattande arbeten, stambyte, badrum, fasadrenovering osv. Ett med ca 1400 lägenheter och ett med ca 800 lägenheter. Men det är projekt som kan komma att pågå i många år framöver eftersom det är väldigt myket kapital som skall frigöras.

Inom fastighetsägarnas väggar pågår säkerligen mycket diskussioner om behovet och omfattningen, men det känns som om frågan är en samhällsfråga idag. Känner Svensson till att det finns en ”teknisk skuld” i form av underhållsbehov i vårt avlånga land? Vill de vara med och betala? Vilken kvaliteter skall en genomsnittlig lägenhet ha i framtiden i Sverige? Vad vill genomsnitts-svensken se?

Jag skulle välkomna en debatt i det offentliga rummet om framtidens behov och önskemål, och då inte bara i de centrala stadsdelarna.

Detta inlägg publicerades i Bygg- och fastighetsbranschen, Underhållsberget och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dåliga hus i Sverige allas angelägenhet

  1. Pingback: Riva 8000 lägenheter? | En ingenjörs funderingar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s