Fängelse första domen i muthärvan, oj vad väntar nu…

Om ni inte sett och hört det i alla medier så föll första domen igår i muthärvan i Göteborg. Olov Lundgren då på Poseidon fick 6 månaders fängelse för att ha tagit emot tegel till sin villa från Wienerberger utan att betalat mer än frakten för det (värde ca 85 000 kr totalt). För att få lite bakgrund så läs gärna GP:s rapportering från tingsrätten där förhör är citerade mm.

Tingsrätten konstaterar att Lundgren fått teglet i sin tjänsteutövning och att det var otillbörligt att ta emot det, eftersom tegelföretaget Wienerbergers avsikt med gåvan vara att bolaget skulle få en favoriserad position vid kommande upphandlingar. Tingsrätten anser att brottslighetens art och den samhällskada som kan bli följden av mutor är så allvarlig att någon annan påföljd än fängelse inte kan komma ifråga.

Vad kan man säga om det? Inte mycket. Däremot förstår jag Olle Lundgrens kommentarer och likaså de vittnen som hörts från Wienerberger:

”-Jag tycker att det är oerhört tragiskt. Att man hjälper varandra lite hit och dit, det har alltid förekommit i byggbranschen. Även om kostnaden för teglet kanske var 85 000 så var inte det kostnaden för oss, den var kanske fem eller tio tusen. Jag tycker att man blåser upp det hela, säger han.” (”Han” är en fd säljare på Wienerberger).

Jag förstår deras kommentar i den bemärkelsen att kulturen i branschen är som den är. Sannolikt i alla andra branscher också och i alla andra städer i Sverige – där är Göteborg inte unika, tro mig. Men skulle det bara därför vara OK? Nej. Såklart inte. Gränsen finns ju någonstans (och jag känner visserligen inte till alla turer i detta fall).

Å andra sidan kan jag tycka att i de fall skattepengar använts till att bygga garage och trädgårdar (se Uppdrag granskning SVT) är sju resor värre… Vad kan vi vänta av de domarna???

Det är nog många tjänstemän som idag kommer tacka nej även till en gratis lunch – även om det är helt ok – i ren skräck… och likaså hålla fast vid frugan eller mannen. Även om Olle Lundgren får 81 000 kr/mån av Egnahemsbolaget i två år från nu så är fängelse trots allt fängelse för ”en vanlig medborgare”… och allt avslöjades av en exfru även i detta fallet…

Annons
Detta inlägg publicerades i Branschkultur, Bygg- och fastighetsbranschen, Muthärvan, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fängelse första domen i muthärvan, oj vad väntar nu…

 1. Henrik skriver:

  Rent juriskt spelar det väl egentligen ingen roll ens om teglet var ”kostnadsfritt” för entreprenören (t.ex. om det blivit över på något större bygge och ändå skulle ”kastas”).

  Det är vad mottagaren skulle ha betalat på den öppna marknaden som räknas.

  Jag tänkte på att det ofta finns en ömsesidighet i detta. Behöver inte bara vara att leverantören tänker att om han bjussar på ditt och datt så får han mer jobb. Gäller ofta åt andra hållet också att man tänker att han har ju gett mig så mycket jobb, nog kan jag bjuda till lite.

  Man är ju en social varelse och möter gärna tjänster med gentjänster. Det är så man bygger upp förtroende och relationer till varandra. Det är den väv som håller ihop vårt samhälle.

  Men det är verkligen ett tveeggat svärd. Speciellt när man blandar ihop privatliv och jobb.

 2. Henrik-Fortaleza skriver:

  Det var väl på tiden att detta tas på allvar. Nu finns flera surdegar med bla Ahlbäck i spetsen som jag hoppas hanteras. Relationer och nätverks byggs på förtroenden och respekt. Anser man att i det ingår tjänster och gentjänster i klassen 85 ksek, ja då har man nog missuppfattat det hela.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s