Hög kriminalitet på grund av fula hus?

Jag har sedan inträdet i cyberspace med denna blogg varit flitig läsare av Fredrik Karlssons blogg på Byggvärlden, en blogg som är mycket bra. Nu refererar jag dit igen i en intressant tanke om vikten av arkitektur i miljonprogrammets områden. Jag håller med Fredrik om att det är bra med bränsle i debatten.

Södra Lövgärdet, Göteborg

Södra Lövgärdet, Göteborg

Kort sagt så skriver Fredrik om Mark Isitts inlägg i debatten om miljonprogramsområdena och att arkitekturen och samhällsplaneringen i områdena är en stor bidragande orsak till situationen med hög kriminalitet osv. Avsaknaden av naturliga mötesplatser, kaféer t.ex. är en viktig parameter.

Mark Isitt har fått ta emot mycket kritik för hans synsätt då de flesta anser att det är segregering etc som orsakat situationen.

Det är ur mitt perspektiv självklart varken det ena eller det andra enbart utan en komplicerad kombination. Vi jobbar till stor del i miljoprogramsområden med rot-projekt, både med byggprocessen som projektledare, projektörer o.s.v. och med Hyresgästdialogen på konsultbas och har stött på en del frågor över tiden. (Jag ber om ursäkt för all reklam…)

Det finns mängder av socialt ganska väl fungerande områden. Det finns också riktigt dåliga områden, men de är absolut inte en tongivande del av miljonprogrammet. Så man borde skilja på område och område i debatten till att börja med.

I de allra flesta fallen så finns det självklart underhållsbehov och behov av upprustning och uppgradering av både hus och funktioner som kaféer mm, men jag tror inte det skulle förändra ett område drastiskt om man lade alla pengarna där.

Kraftfulla renoveringar med stora hyresökningar mm ger ju automatiskt en ut-/omflyttning av de som inte kan ta hand om sin ekonomi… man får ju även en utflyttning av de mindre bemedlade som faktiskt vill sköta sig och är mönstermedborgare. Ingen lätt fråga, och det är många fastighetsägare som ser problem med kalkylen i en omfattande ombyggnad. Helt naturligt.

Det kommer förhoppningsvis inom kort landa ett projekt i vårt knä där vi föreslagit att vända på steken och göra djupgående intervjuer av vad kunderna (hyresgästerna) vill ha och skulle kunna tänka sig att betala för och utgå därifrån och göra smarta strategiska val av vilka delar och i vilken ordning man skall renovera. En helt vanlig marknadsundersökning bland befintliga kunder kan man se det som och en koppling till ekonomi för båda parter. Vi tror nämligen inte att alla de kulturer som finns i ett stort miljonprogramsområde ser på saken på samma sätt som ”vi med utifrånperspektiv”.

Med den processen kommer man träffa en mycket stor andel av de boende i den provetapp som vi talar om i dagsläget. Det kommer skapa delaktighet. Delaktighet är en central fråga i vår verksamhet och det är också målområde 1 för Folkhälsoinstitutet.

I ett bostadsområde jag jobbat lite i som ligger i nordöstra Göteborg så har fastighetsägarens enkäter visat på att de som bor där, vill bo där, och kommer stanna kvar. Oavsett områdets brister och förtjänster.

Jag tror inte man vänder ett område med problem på något annat sätt än att göra hemläxan med människorna riktigt grundligt. Skapa delaktighet och förståelse och lägg mycket krut där. Underhållet måste man ta hand om också. Att göra en underhållsplan i ett miljonprogramsområde är hur enkelt som helst, det gör vi relativt ofta, fast det svåra blir att ta ställning till kassaflödet… men man kan fundera på ambitionsnivån, prioriteringsordning och vad som verkligen är viktigt för en människas välbefinnande.

På ett möte på CMB Chalmers så diskuterades miljonprogrambebyggelsens framtid och det förvånar mig en aning att många tar så lätt på människorna som bor där (eller i vart fall glömmer av att reflektera över dem). ”Riv och bygg nytt” är en tanke som säkert finns hos många, men det är nog tveksamt hur genomförbart det är och vilka signaler det sänder. Eller så är jag för ”mjuk” …  🙂

Här är en intervju med en kändis som etablerat sig i ett miljonprogramsområde och intressanta tankar i GP

Annons
Detta inlägg publicerades i Bygg- och fastighetsbranschen, Miljonprogrammet, Underhållsberget och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hög kriminalitet på grund av fula hus?

  1. Henrik skriver:

    Självklart har du rätt, riva och bygg nytt är inte ett alternativ.

    Har du lyssnat något på Viktoria Walldin? Hon är en skön entusiast i dessa frågor:  2. Pingback: Riva 8000 lägenheter? | En ingenjörs funderingar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s