Öka flexibiliteten i byggreglerna

20130813-093938.jpg

Vår bostadsminister Stefan Attefall har nu satt igång 65 utredningar för att sänka byggkostnaderna för att i sin tur få igång bostadsbyggandet på allvar. Det låter riktigt lovande tycker jag. Framförallt behöver vi som bor i Göteborg se fler byggkranar. Enligt en konversation jag hade med Attefall på twitter så är det inte bara plan- och bygglagstiftningen som utreds, utan man ser också över t.ex. Lagen om offentlig upphandling, LOU, m.fl. regelverk.

De ändringar man gjort på senare år i bygglagstiftningen är annars mest skärpningar enligt mitt sätt att se det. Det mesta leder till bättre hus men också fördyringar (på kort sikt) både för nyproduktion och det som jag pillar med på dagarna, ombyggnad och renovering. Kanske borde man tänkt på det tidigare, för det är ju ingen nyhet att bostadsbyggandet varit för lågt i många år.
Enligt antagonisterna Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen så hänger det låga byggande av hyresrätter på två saker: 1. det är för dyrt att bygga 2. reglerna/förhandlingarna för hyresrätter. Beroende på vem som skriver under så får man flytta om eller stryka punkter efter behag. Hela sverige är dock eniga om att det byggs för lite…

Så att man tar tag i regelverken kring byggandet känns efterlängtat av alla parter. Sannolikt kommer de ”viktigaste” ändringarna vara de i plan- och bygglagen för att minska tiderna från idé till inflyttning. Kanske kommer vissa undantag göras i BBR Boverkets byggregler för vissa typer av boenden (om man nu vågar det).

Man har i samband med tidigare uppdateringar av byggreglerna valt att ”målstyra” byggandet mer och mer. Myndigheterna har sedan SBN80 (Svensk byggnorm 1980) för varje ny utgåva av byggreglerna tagit bort konkreta bestämmelser och gjort reglerna lite mer fria att tolka. Vissa mått mm flyttas också över till svensk standard istället för att vara ett direkt myndighetskrav. Det har för de som har pappersversioner av alla regler och standarder lett till att man fått köpa fler bokhyllor och för förlagen en ökad omsättning (antar jag). Det har också gynnat kreativiteten i branschen och gjort byggandet mer flexibelt (alla kök ser inte likadana ut längre).

Jag fick tag i en bild genom Magnus Lundin på Bekind som fick symbolisera valmöjligheter och flexibilitet. Den har egentligen inget med ovanstående att göra men det triggar ändå hjärnan av någon anledning 🙂 Det kanske inte riktigt är den typ av valmöjlighet man vill ha. Jag menar, om det brinner, kan man springa åt valfritt håll eller är det någon som gjort fel med skyltarna? Chansa? Ingen aning… Vilket håll skulle du sprungit?

Öka flexibiliteten i byggandet och låt kompetenta människor vara kreativa. Kanske inte generellt direkt, men välj ut delar av bostadsbeståndet som planeras och prova. Prova olika alternativ på avkall på regler, nya produktionssätt osv. De som initierar detta kan bara vara myndigheterna fast i samverkan med näringslivet. Det kan definitivt leda till ett och annat dåligt hus, men det för utvecklingen framåt. Den som bygger dåliga hus endast för att göra kortsiktiga vinster kommer snart sitta med dumstruten på huvudet i periferin, det kommer en fungerande marknad se till.

Det finns en hel del goda initiativ ute i landet, men ska det hända något rejält så krävs att någon med fast hand ställer sig längst fram och visar vägen…

Detta inlägg publicerades i Bostadsbristen, Byggfusk, Lagar och förordningar och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Öka flexibiliteten i byggreglerna

  1. Henrik skriver:

    Fast i det enskilda projektet känns det ofta som man är mer behjälpt av en färdigkokad och beprövad lösning istället för att behöva dra igång ett FoU-projekt som inbegriper litteraturstudier i en uppsjö av artiklar, standarder m.m. Som dessutom ändå gärna skiter ihop sig för man har inte nog erfarenhet att väga in alla aspekter. Man kör helt enkelt huvudet i väggen istället för att springa antingen till vänster eller höger 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s