Stambyte hetare än någonsin

20131029-124403.jpg
Nästa vecka är det konferens i Stockholm för mig och min kollega Stefans del. ”Fastighetens stammar – byte, renovering och ombyggnad” är rubriken och undertecknad är ordförande. Det känns väldigt roligt och lite pirrigt som vanligt om man förväntas säga något klokt. Men saken är den att det inte kommer så mycket ”nytt” i sådana här sammanhang, men däremot kan man förvänta sig att de som kommer får bra input från olika håll och samtidigt får tid att reflektera över hur de själva ska hantera sitt underhållsberg. På sitt eget unika vis. För så är det, det finns inga quick fix-lösningar. Alla har olika förutsättningar både med vilka fastigheter man har och var de ligger och vilka muskler man har.

I mitt inledningstal kommer jag reflektera bl.a. över bilen på bilden i detta inlägg. Det är min morfars VW 1303S från -73. Han vårdade den ömt och hade ett sätt att vårda den och se långsiktigt som många i hans generation. Varje reparation föregicks av eftertanke, vad ska man göra, hur länge håller det och när kommer nästa reparationsbehov. Det finns mycket i det ”långsamma och eftertänksamma” som vi i dagens samhälle skulle lära oss av – att orka se helheten innan vi fattade beslut.

Hur som helst är det riktigt kul att stambyte och miljonprogrammet blivit så populärt. Seminarier och konferenser avlöser varandra. Vi har känt att vi har varit ”de enda” som älskat stambyte och ombyggnad sedan mitten på 1990-talet, men nu verkar det hetare än någonsin. Kul!

Annons
Detta inlägg publicerades i Ledarskap, Miljonprogrammet, Underhållsberget och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Stambyte hetare än någonsin

 1. Henrik skriver:

  Känns som det finns potential i många miljonprogramsområden om man kan renovera och fortfarande hålla hyrorna på en nivå som framförallt ungdomar har råd att betala.

  I grund och botten är det ofta välplanerade lägenheter med närhet till kommunikationer.

  Kul om stambyte kan blir något mer än bara byte av stammar, och att man även tar tag i utomhusmiljön och jobbar på tryggheten i området.

  Jag tror nog stambyte i något miljonprogramsområde skulle kunna vara lika ”hett” som intetsägande nyproduktion i något område med högre social status.

 2. Jonas Gunell skriver:

  Hej, du kan ju ta med dig lite funderingar gällande förvaringsutrymmen vid etableringen.
  Undvik att ockupera gatan med otympliga containrar utan montera istället upp förvaringen på ex . Innergården. StorageBox är en monterbar container som levereras i platt paket där det ingår larm/övervakning samt försäkringslösning via Trygg Hansa . http://www.storagebox.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s