Vägskäl för hyresrätten?

Det händer saker. Då tänker jag inte på att vi själva behöver anställa i Stockholm, utan på att det bubblar av diskussioner om hyresrättens framtid på olika sätt samtidigt som miljonprogrammets renoveringsbehov på allvar är på allas agenda. Här är några lite osammanhängande spridda skurar från det som händer just nu…

Göteborgs-Posten har dragit igång en rejäl satsning, ”en live-blogg” där alla kan göra sin röst hörd, för att gräva riktigt på djupet om förutsättningarna för de som bor i hyresrättslägenhet i Göteborg. Läs här om det. Tyvärr kanske inte debatten alla gånger blir så nyanserad för ofta är det de som blivit ”misshandlade” som ropar högst och på något sätt blir normgivande, men det är en offentlig kanal som alla kan ta del av och det tror jag är viktigt. Inte minst för att få upp hyresrätten på agendan i den offentliga debatten på allvar.

För ett par dagar sedan pågick en offentlig debatt live på Twitter mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen om den nya lagstiftningen om att ”allmännyttiga bolag skall drivas affärsmässigt” över tid. Hur långt är långsiktigt? Vilka faktorer skall få spela in? Diskussionen har pågått även i Svenska Dagbladet och i Barbros blogg (Barbro Engman Hyresgästföreningen).

Parallellt med detta pågår som sagt ett otal olika diskussioner om brukshyra, kvalitetshyra, diffrentierad hyra, bygg fler billiga hyresrätter, bygg hit och bygg dit medan Barbro Engman på Hyresgästföreningen tycker att t.ex. Hammarby Sjöstad är ”ett nytt miljonprogram” som inte är genomtänkt med alla funktioner (det ligger en del i det).

Jag har också hört koncernchefer i fastighetsbolag som pratat om olika typer av boende där man anpassar byggnaden efter de som den riktar sig till ”som produkt” (ja, det är en produkt/tjänst trots allt som levereras). Kvalitetshyresprojektet i Göteborg har redan lett in marknaden i någon form av katergorisering av boendet där man betalar hyra efter hur duktig fastighetsägaren är på att ta hand om husen och sina kunder (hyresgästerna), samt ett antal andra parametrar.

Svensk Byggtjänst har kört igång ”Hållbar upprustning av miljonprogrammet” som jag själv gärna skulle vilja ta del av, men tyvärr har förhinder  den 16 november. En bloggkollega tänker också till i sitt forum och lägger den mjuka sidan till och funderar över människorna som bor i husen (det gillar jag 🙂 ).

Jag har hört funderingar på Västsvenska Handelskammaren om hela vår del av världens ”existensberättigande” på planeten jorden. Där funderar man kring stora frågor som hur vi i vår region skall kunna vara fortsatt konkurrenskraftiga, om vår levnadsstandard kan bibehållas osv. Det är inte osannolikt att ett antal länder springer förbi oss i utvecklingen kommande 15-20 år. Precis de år vi skall ta tag i ett åldrande fastighetsbestånd utsätts vi för en ”konkurrens” och industrier flyttar på sig osv osv. I dessa sammanhang är hyresrätten viktig, arbetskraften kan lättare flytta på sig.

I andras perspektiv bor vi rätt så bra i Sverige trots allt (ja, jag har sett otal dåliga badrum, stammar och annat och hur det kan se ut i verkligheten och det finns undantag). Är det självklart att hela sveriges fastighetsbestånd skall vara ”ljust och fräscht” och ”tiptop”? Klarar vi det i framtiden? Skall vi acceptera något annat?

Det känns som om hyresrätten står inför någon form av vägskäl?

Annons
Detta inlägg publicerades i Bostadsbristen, Bygg- och fastighetsbranschen, Miljonprogrammet, Underhållsberget och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s