En dödsolycka per månad Timells fel?

Häromdagen släppte Arbetsmiljöverket (AV) information om den senaste insatsen de planerar för att minska skadorna på byggarbetsplatserna. Jag saxar en del därifrån….

”Den senaste femårsperioden 2006-2010 har det inträffat drygt en dödsolycka per månad inom byggverksamhet, totalt 67 personer har fått sätta livet till. Samma period har det anmälts 19 000 arbetssjukdomar och arbetsolyckor, som i hälften av fallen medfört lång sjukfrånvaro.”

Inom byggsektorn fanns det 2009 cirka 290 000 sysselsatta. Jag vet inte exakt vad som avses med sysselsatta, vilka tjänstemän inbegrips etc. Men, i snitt 3,3 personer av 100 har haft lång sjukfrånvaro. Tyvärr vet jag inte heller vad lång sjukfrånvaro avser (minst tre veckor alt 60 dagar enligt SCB), men man kan ju i alla fall fantisera lite om vad det kostar både arbetsgivaren och samhället (=dig!), med sjukskrivningar och förtidspensioner osv.

Vidare kan man läsa om att när Arbetsmiljöverket under europeiska arbetsmiljöveckanbesökte 320 små och medelstora byggföretag hade fler än hälften inget fungerande arbetsmiljöarbete! ”Kunskaper om riskbedömning saknades.”

Nu går drevet. Arbetsmiljöverket startar en riksomfattande tillsynsinsats. Först jagar man cirka 1 400 mindre byggföretag med upp till 20 anställda. Jan Swedberg skriver att ”Fokus ligger på hur allvarliga risker bedöms och åtgärdas ute på de enskilda byggarbetsplatserna.”

Med risk för att verka väldigt ”redig”  –  Jättebra!! Jag tror helt enkelt att det finns mängder med folk som inte förstår bättre och äntligen kanske man kan få lite bättre ordning på både arbetsmiljön och snedfördelad konkurrens?

Regelverket är ju inte direkt kristallklart så all hjälp till dessa mindre företag är välkommen…

Jag har fått kommentaren ett antal gånger från byggare: ”Det är så himla mycket att hålla reda på och reglerna är alldeles vansinniga. De går inte att uppfylla om man ska få några jobb”. Stackars er! Dessutom skall man betala arbetsgivaravgifter och momser hit och dit. Om man inte säger som min lokala pizza-bagare sa: -”Jag är inte med i moms”. 🙂

Nej, ärligt talat så tycker jag att det är självklart att alla förstår samhällets bästa på lång sikt och sköter arbetsmiljöarbetet så långt det bara är möjligt. Om man inte ser det ur det perspektivet så kanske man skall tänka på ”gubbarnas” (och ”gummornas”) närmsta 15-20 år. Och deras anhöriga.

Sedan hamnar man alltid i projekt där t.ex. belastningsergonomi är svårhanterligt. Det finns en hel del projekt som vi själva är med i där det är ”omöjligt” att uppfylla alla kraven fullt ut. Men Arbetsmiljöverket består av riktiga människor, så bjud in dem. Det är faktiskt riktigt bra att göra dem delaktiga i komplicerade projekt.

Men, problemen Arbetsmiljöverket sprang på bland de 320 ”små och medelstora byggföretagen” måste vara Martin Timells fel.

Han lockar fram hantverkarlustan i mängder med svenskar, vilket ju är kul, men de poppiga programmen ger ju ingen helhetsbild av hur regelverken ser ut. Jag känner i vart fall till några stycken som börjat med ”gör-det-själv”, blir inspirerade och tänkt ”detta var ju kul, det kan man ju försörja sig på”. Det är ju inte så bra egentligen… Är det någon bransch som har fler och mer komplicerade regelverk att följa??

Såklart är det inte Martin Timells fel detta (…heller – någon klok man sa en gång i tiden att alla de ökade fuktskadorna i Sverige var Timells fel, det kan det nog lite i). Bra att myndigheten agerar nu för att räta upp ledet.

(Slänger inte en kommentar för att förtydliga: Jag fick en fråga via mail om det inte är så att det är på storbyggena flest dödsolyckor inträffar och att ett ”Timell-syndrom” (tack för ordet 🙂 ) inte stämmer ? Svar: jag kan inte statistiken. Någon som vet?)

Jag har förtroende för AV. Jag har hamnat i mitten i en dispyt mellan Arbetsmiljöverket och Bygg12:an (facket) när facket stängt en arbetsplats (=”byggstopp”) på felaktiga grunder och Arbetsmiljöverket hävt byggstoppet. Facket bevakar ju arbetsmiljöfrågan också vilket också är bra, men trampade i det fallet lite långt över linjen.

Det här kommer vara en ständig fråga i branschen även i framtiden. Inte minst med tanke på den, ska vi kalla det, kulturkrock på byggena i och med arbetskraftsinvandringen, men det är inte svårare än att det går att lösa ändå… Arbetsmiljöverket ger ju ut en hel del regler på alla möjliga språk idag. Jag rekommenderar Arbetsmiljöverkets temasida för bygg där man hittar broschyren ADI 539 på polska, lettiska, tjeckiska, engelska, finska… osv. Där finns också en e-utbildning för den oinvigde som inte är så dum.

Visst är det alldeles för mycket med mer än 1 dödsolycka i månaden i Sverige på 2000-talet???

**************************

Att bygga nytt är en sak. Ombyggnad och renovering en annan. Jag hade gärna sett en debatt i branschen om hur man skall lösa arbetsmiljöfrågorna nu när miljonprogrammet skall förnyas.

Anyone?

Detta inlägg publicerades i Arbetsmiljö, Bygg- och fastighetsbranschen, Miljonprogrammet, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En dödsolycka per månad Timells fel?

 1. rotpartnern skriver:

  Jag fick en fråga via mail om det inte är så att det är på storbyggena flest dödsolyckor inträffar och att ett ”Timell-syndrom” (tack för ordet 🙂 ) inte stämmer ? Svar: jag kan inte statistiken. Någon som vet?

  • sync skriver:

   Utan att kunna statistiken så tror jag Timell går fri (här alltså, inte annars)

   De mer uppmärksammade dödsfallen på senare år är inte i närheten av Timell. Brokonstruktionen som rasade på Skanskas bro, bjälklaget som rasade i Kista, betongelement som dödade en kranförare (PEAB?), ett rivningsjobb som gick illa för stackaren som skulle hålla vakt. Det finns några till.

   Nej, det händer nog en del hemma hos folk men kanske inte i den mängden. En och annan hemmapulare som ramlar av stegen eller den hemmabyggda ställningen. Det kanske inte heller rapporteras som arbetsplatsolyckor.

   • rotpartnern skriver:

    Nä olyckor i hemmet känner nog inte AV till. Däremot så finns det en hel del mindre byggare som dykt upp under senare år som inte är ”riktiga byggare”… Det finns en del som gått från gör-det-självare till företagare. Om det är Timells fel vet jag inte 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s