Inte konstigt att folk inte uppskattar ett gott hantverk

golvklinkerI vardagen som byggprojektledare så är det mycket tal om ÄTA (ändrings- tilläggs- och avgående arbeten i entreprenaden), tidplaner, besiktningsanmärkningar, ordning och reda på arbetsplatsen och arbetsmiljö. Tyvärr är det för sällan man pratar om gott hantverk. Faktum är att jag i de projekt jag är med oftast ”räknar med” att hantverket är gott (det är inte alltid fallet, men påtagligt ofta).

Vad är det då som gör att många människor oftast beklagar sig över de som utför det goda hantverket, trots att resultatet enligt mig många gånger är bra. En anledning är såklart att människan är konstruerad till att leta fel. Man ser bara skavankerna, även om underarbetet är fantastiskt.

Eller så är det för att det goda hantverket döljs av enkla vardagstrivialiteter som gör att man glömmer att titta på det. Som när plattsättaren bytt ut den skadade klinkerplattan på bilden här ovan. Glatt tittar han upp och säger på trevlig bred göteborska:
-”Ja då var det klart. Får önska er en trevlig helg”, och går.

Det är rätt lätt som boende att bara se skiten som ligger överallt istället för att se den perfekt kapade klinkerplattan och den välavvägda bruksfogen….

Tänk vad lätt det skulle vara att skapa en företagskultur där man förstår att kunden blir väldigt mycket nöjdare om man bara sopar upp och torkar av efter sig.

Detta inlägg publicerades i Branschkultur, Ledarskap och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s