Konkurrens för arkitekter är bra, men piratkopierade hus som färdigställs före orginalet?

Det finns många som påtalar vikten av konkurrens i vår globala värld. Inte minst för att konsumenterna tjänar på en ökad konkurrens med tillverkning i låglöneländer osv (sedan kan man ha synpunkter på hur bra det är för moder jord, men det lämnar jag därhän denna gång). Det resulterar i billigare bilar, telefoner, tv-apparater osv. Mycket på grund av att saker kopieras mer eller mindre mycket mellan tillverkarna.

Vi ser detta även i byggbranschen att mer eller mindre piratkopiering finns även om det är i mindre utsträckning. Många tror att leveranser från andra delar av världen skulle resultera i lägre kostnader och billigare byggprojekt, men fler och fler verkar insett att så inte är fallet.

Nu har även vi konsulter, främst arkitekter, fått piratkopiering på halsen. I dagens kulturnytt i SR P1 presenterades detta projekt. Ett, som SR skriver, futuristiskt projekt  som när de är klara närmast likna tre stora böljande vita segel av stål, glas och betong, Wangjing SOHO.

zaha_hadid-peking

Bilden ovan är en illustration av Zaha Hadid Architects. Orginalet till vänster ligger i Peking och är ritat av arkitekten Zaha Hadid och är då enligt SR inte det enda av sitt slag. I staden Chongqing längre söderut i Kina byggs ett likadant komplex. Men det är inte Zaha Hadid som ritat detta utan designen är stulen. Inte nog med att designen är stulen. Tydligen kommer kopian, projektet i Qongqing, bli klart före orginalet i Peking.

Tydligen är kopiering ett vanligt fenomen i Kina på grund av ”brist på arkitekter” trots att den typen av kompetens väller in i landet då det råder byggboom i hela landet. ABK09 släng dig i väggen.

Det jag undrar är – blir det billigare att bygga med piratkopierade arkitektritningar? Det är nog inte där pengarna ligger, men det är klart, man kapar ju kostnaden för den kreativa delen 🙂

Kina som ändå är piratkopieringens mecka så har man tidigare kopierat t.ex. en Österrikisk bergsby och – hör och häpna – Sigtuna (gamla nyheter men ändå…). Byn Lyodian (Baoshan, Shanghai) lät Sweco gör en kopia av Sigtuna för 6-7 år sedan(?) och det ledde till att de båda kommunerna tecknade avtal om kommunalt partnerskap

Annons
Detta inlägg publicerades i Bygg- och fastighetsbranschen och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s