Äntligen offentlig TV-debatt om renoveringsbehoven

Nu har vår (Rotpartners) vardag, renovering av miljonprogramsområden, äntligen hamnat i riktig offentlighet (ja, när vi i branschen bubblar i dessa frågor så är det inte riktigt lika offentligt). Det är sannolikt bara början. SVTs Debatt med Janne Josefsson i centrum hade ett halvt program om ökade hyror vid renovering av flerbostadshus häromdagen (1 november). Ska du se klippet så kan du om du vill ”spola fram” till mitten av programmet då detta börjar.

På ena sidan fanns hyresgäster i två olika bostadsområden i Göteborg som fått hyrorna ökade med 43% (ca 1700 kr/månad) respektive ca 60% samt Hyresgästföreningens Pedram Kouchakpouroch och på andra sidan fanns några representanter för fastighetsägarna, bl.a. HSBs Anders Lago och Akelius Pål Ahlsén.

Det kändes som en ganska ojämn och otacksam debatt för fastighetsägarna, för när man jämför hårda värden, i detta fallet fastigheter som har stort renoveringsbehov, och mjuka värden som känslor, familj osv, så är utgången självklar? Det blir enligt min uppfattning i det formatet lite för osakligt i programmet, så jag hoppas att man vid nästa debatt skänker en stund till tittarna med information om vad vi står inför, med kostnader, volymer osv i en ”populärversion” så man förstår vidden och att det är någon som skall betala för kalaset. Anders Lago gjorde ett tappert försök att lyfta frågan upp en nivå, till samhällsperspektivet, men det blir som sagt en ojämn ”kamp” mot den drabbade ensamstående trebarnsmamman. Där blir diskussionen som hon själv uttrycker det mer om solidaritet.

Man sa alltså inte många ord om vad kostnaderna är för den upprustning man behöver göra, eller vad den får för konsekvenser. Jag kan tycka att det är ganska väsentligt att folk förstår att det är ganska många hundratusen kronor per lägenhet som skall investeras, oavsett om det är ”plastmatta eller klinker” i badrummet (Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna är överens om att klinker skall leda till högre hyra än en plastmatta). Men det är klart att det inte hjälper den som inte klarar den nya hyran, fast det kanske ger någon insikt i alla fall?

Pratar man om detaljer som plastmattor och klinker missar man liksom helheten. Det skall betalas på ett eller annat sätt. Anders Lago lyfter i programmet önskemålet om någon form av subventionering från staten till renovering av hyresrätter. Frågan är hur mycket det skulle reducera hyresökningen.

Jag har tidigare funderat över finansieringsfrågorna här på bloggen och går inte in i det igen, men jag är helt övertygad om att detta bara är början på ett allt större samhällsproblem. Min kollega Göran är övertygad om att den här frågan kommer bli en valfråga nästa val. Jag säger inte emot…

Annons
Detta inlägg publicerades i Bidrag och avdrag, Bostadsbristen, Bygg- och fastighetsbranschen, Miljonprogrammet, Underhållsberget och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s