Ännu ett skandalprojekt betalt med skattemedel

I dagens Göteborgs-Posten kom nyheten att den nybyggda skolan i Henån på Orust stängs pga mögelskador och buller. Orust hotas av ett miljonvite av arbetsmiljöverket. För att göra en lång historia kort så har kommunen satsat i deras mått mätt stora belopp på en ny fin skola och omstrukturera lite bland skolorna för barn och ungdoms framtid i kommunen, men projektet verkar fullständigt havererat och idag är skolan obrukbar alltså.

Skolan har läckt in vatten och fuktskador har uppkommit vilket lett till mögel. Samtidigt har man byggt ett ventilationssystem med självdragsfunktion som jag tror ”borde fungerat” men som inte varit rätt injusterat (det kanske tom är feldimensionerat, men det har jag ingen uppgift om). Ventilationsbristerna har gjort att problemen accelererat. Samtidigt har man bullerproblem som sagt…

Orust kommun har enligt kommuninvånarna mörkat problemen. Läser man nedanstående länkar och hör vad som sägs i media får man nästan hålla med nu när facit finns. En eloge till dem däremot att de lägger ut deras dialog med invånarna här på deras hemsida. Kanske borde man öppnat upp ännu mer, ännu tidigare och gjort en rejäl pudel istället…

Det jag förundras över är hur ett stort erkänt byggbolag, en kommun som rimligen borde ha egen eller inhyrd kompetens och kommunala stora starka muskler, kvalitetsansvariga enligt PBL, kontrollanter, besiktningsmän osv osv kan använda skattepengar och sedan landa ett sådant här projekt och sedan ”leva i eländet” så att folk blir sjuka. Kommunen har ju inga ekonomiska incitament utan är ju väldigt långsiktig ägare, varför tar man inte tidigare större ansvar? Att kompetens saknats på vissa håll är ju ganska uppenbart, men att man inte tidigare stoppat det här eländet är för mig som utomstående märkligt.

Det händer många i denna underbara bransch att man hamnar i dåliga projekt, ingen nämnd och ingen glömd.  Att Lagen om offentlig upphandling ställer till det vet vi. Kan det vara så i detta fallet? Inte vet jag. Kravspecifikationerna på byggena är inte alltid lätta, men man blir förundrad över hur man från offentligt håll inte jobbar igenom sådant material bättre. Men skattefinansierade byggen borde banne mig vara bra byggen….

Du kan läsa mer om eländet här:

TV4Play

Arbetsmiljöverket

SVT Västnytt

SR

Annons
Detta inlägg publicerades i Arbetsmiljö, Branschkultur, Bygg- och fastighetsbranschen, Byggfusk, LOU och ramavtal, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ännu ett skandalprojekt betalt med skattemedel

  1. Henrik-Fortaleza skriver:

    Kan det vara så att någon har någonstans fått bra betalt? Detta är ju också en realitet som breder ut sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s