Gratis elbilar till alla hyresgäster!

På tidningen Bofasts webbsida gör kommunala bostadsbolaget i Falun, Kopparstaden, driftschef  Kenneth Ahlström en intressant reflektion. Jag rekommenderar att ni läser den själva. Det är enligt Kenneth billigare och skapar mycket bättre miljönytta för dem att dela ut gratis elbilar. Kenneth anser kort och gott att det i energibesparingssammanhang fokuseras oproportionerligt mycket på att minska klimatpåverkan genom effektivisering av flerbostadshus. Mer om det längre ner, men först lite bakgrund.

– ”För att minska energianvändningen i Kopparstadens bostadsbestånd med ytterligare 20 procent fram till år 2050, förutom de 30 procent vi redan lyckats med, så behöver vi investera minst 200 000 kronor per lägenhet, totalt över 1,3 miljarder kronor.” säger Kenneth.

Jag som brukar reflektera över det eftersatta underhållet i vårt fastighetsbestånd tänker genast på att Kenneth inte tagit den ”underhållsskulden” med i dessa beräkningar. Fast det blir ändå fasligt stora investeringar.

Vidare så konstateras också att individen spelar större roll än boendeformen och uppvärmningsformen i boendet. En cyklande vegan i hyresrätt som aldrig åker utomlands har säkert bara en tredjedel så stor påverkan på klimatet som en bilåkande, köttätande globetrotter, konstaterar Kenneth.

I mars föreslog regeringen en skärpning av lagen om energideklarationer. Förslaget innebär bland annat att alla byggnader ska besiktigas, oavsett fastighetens energiförbrukning och fastighetsägarens kunskap om byggnaden. I dag gäller kravet på besiktning endast om det behövs för att deklarationen ska kunna upprättas. Detta är Allmännyttans bransch- och intresseorganisation, Sabo, kritisk till. Fokus i stället borde ligga på de byggnader som har en hög energiförbrukning och där behoven är som störst. Att lägga tid och pengar på besök i byggnader som redan är energisnåla bidrar inte till deklarationernas syfte: att minska energianvändningen i bostadssektorn, anser organisationen. Det är detta Kenneth går igång på bl.a. vad det verkar.

Själv kan jag tycka att just själva besiktningen inte ska vara så mycket att orda om. Verkligheten ser sällan ut som på pappret och även om en byggnad redan är ”snål” så kan man uppdaga och hitta möjliga förbättringar ändå och alla bidrag är ju välkomna…

Men nu till ”GRATIS ELBILAR”. Kenneth har gjort en överslagsberäkning och konstaterar att det finns enklare sätt att kapa koldioxidutsläpp. Intressant tankevolt…

 • Om Kopparstaden följer riksdagens energisparmål ska bolaget minska sin energianvändning med ytterligare 20 procent fram till år 2050, förutom den 30-procentiga minskning som bolaget redan åstadkommit. Kopparstaden genererar i dag 3 000 ton koldioxidutsläpp per år. 20 procent motsvarar alltså i bostadsbolagets fall 600 ton per år.
 • Minst 200 000 kronor skulle bostadsbolaget behöva investera per lägenhet för att komma ner i energianvändning motsvarande de 20 procenten. Eftersom Kopparstaden äger och förvaltar strax under 6 700 lägenheter innebär det totalt över 1,3 miljarder kronor.
 • En elbil kostar cirka 350 000 kronor. Om 150 gamla bilar från hyresgästerna byttes in mot elbilar skulle det totalt spara utsläpp på omkring 600 ton koldioxid per år (givet att bilarna körs cirka 1 500 mil om året).
 • Kostnaden för att köpa in och dela ut 150 elbilar gratis skulle bli drygt 52 miljoner kronor – det vill säga en tjugofemtedel (fyra procent) av vad investeringen i fastigheterna skulle kosta. Med samma minskning av koldioxidutsläppen som resultat.

Vän av ordning kan säkert kritisera tankesättet. En bils miljöbelastning i produktionen är inte värderad, livslängden på en energiinvestering i en byggnad jämförelsevis med en  (eller flera) elbil osv osv osv.

Vid det här laget vet de flesta att man ska åka mindre bil, äta mindre kött osv och det är i beteenden man får den stora förändringen – men visst känns det rimligt att vi moderniserar hela byggnadsbeståndet över tid för lägre förbrukning? Eller ska vi starta en elbilsfabrik?

Annons
Detta inlägg publicerades i Miljö & klimat, Miljonprogrammet, Underhållsberget, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Gratis elbilar till alla hyresgäster!

 1. Kenneth Ahlström skriver:

  Hej Fredrik!
  Kul att du kommenterar mina funderingar omkring energieffektivisering kontra miljönytta. Tanken med mina uttalanden var att väcka lite debatt och samtidigt få lite perspektiv på det vi sysslar med. Som du ser när du läser hela artikeln så menar jag naturligtvis att vi ska fortsätta renovera våra nedslitna fastigheter men att det måste ske i en takt som är ekonomiskt försvarbar. Vi kan inte byta fönster i förtid för att göra en relativt blygsam energibesparing och knappt mätbar miljönytta. När vi renoverar så ska vi göra det med så stor eneri och miljönytta som möjligt. Många av de åtgärder som görs idag betalar sig inte under sin livlängd och är därför ingen investering utan en ökad kostnad för företagen. Jag tycker att statsmakterna ska fokusera på hur primärenergin produceras om man menar allvar med att reducera utsläpp av växthusgaser. Vissa värmeverk har lika stor miljöpåverkan som om man skulle bränna ren olja. EON i Malmö berömmer sig själva för att ha minskat CO2-utsläppen med 590 000 ton/år när man startade sitt nya kraftvärmeverk där man eldar naturgas (vilket vilseledande namn), men då jämför man med ett gammalt kolkondensverk! Hade man istället satsat på biobränsle hade man reducerat utsläppen många gånger om. I Västerås eldar man fortfarande brunkol! Genom att effektivera och uppdatera fjärrvärmeverken skulle en stor del av bostädernas klimatpåverkan reduceras och inte behöva göra olönsamma investeringar i fastigheter som redan är ganska ok. Uppvärmning av bostäder står för en väldigt liten del av koldioxidutsläppen i Sverige, ca 2 milj ton av totalt 66milj ton/år, däremot står bostäder för en reltativt stor del av totala energianvändningen. Min poäng är att man måste skilja på miljöpåverkan och på resursförbrukning. Vi ska självklart vara sparsamma med resurser men vi ska inte tro att energieffektiversing av bostäder är något som ensamt fixar klimatmålen.

  Med vänliga hälsningar
  Kenneth Ahlström

  • rotpartnern skriver:

   Hej!
   Stort tack för kommentaren och att du väcker liv i debatten! Jag önskar det fanns fler!
   /Fredrik

   • Kenneth Ahlström skriver:

    Tack Fredrik!
    Jag kommer att följa din blogg med intresse fortsättningsvis och hoppas på flera intressanta reflektioner från dig i framtiden.

    Vänliga hälsningar
    Kenneth Ahlström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s