Nödvändigt att allmännyttan säljer för att finansiera underhåll?

Jag har tidigare reflerkterat över hur allmännyttan skall kunna klara hantera finansieringen av sitt underhållsbehov. Vi kan alla se hur område på område nu säljs ut till privata intressen, eller som i min tidigare artikel pensionsfonderna genom nytt fastighetsbolag. Varför? En anledning är i alla fall att de måste för att frigöra kapital till antingen underhåll eller för att uppfylla kraven på nyproduktion av bostäder som ställs på dem.

I en debattartikel idag i DN skriver Terje Gunnarsson, ordförande Hyresgästföreningen Stockholm, bl.a. att det är skamligt att bostäderna säljs ut för att finansiera andra saker i kommunerna och detta mot hyresgästernas vilja. På 10 år har tydligen 42.000 bostäder i Stockholms stad sålts ut. Det är inga små mängder. Jag antar att det dels är ombildningar till bostadsrättsföreningar men kanske i huvudsak försäljningar till andra företag som bibehåller dem som hyresrätter.

I Göteborg känner jag inte till några siffror. Däremot var det längesedan någon större omfattning på utförsäljning skedde (jag är inte alltid så uppdaterad). Man har heller inte hört talas om att något är på gång (det gjorde man inte i Stockholm heller i och för sig). Däremot är det uttalat intresse från vissa fastighetsbolag ATT köpa av allmännyttan. Det klargjorde t.ex. Mikael Granat, VD på Willhem AB på Business Arena Göteborg.

Hur det fungerar i olika kommuner i vårt avlånga land vet inte jag. Om det är sant att man ”tömmer allmännyttan på pengar för att finansiera annat” t.ex.?! Det jag däremot vet är att allmännyttan äger en otroligt stor andel av miljonprogramsbebyggelsen och att det behövs 250-500 miljarder kronor för att få ordning på dem. Då har jag inte räknat med vad som krävs för att få husen så energisnåla så att Sverige klarar sänka koldioxidutsläppen till de nivåer som krävs för att vi gemensamt skall nå de nationella målen. Alltså, ni har hört det förut, det är otroliga volymer.

Kanske borde man i på 1950-60-talet tänkt i ett 50-årsperspektiv när man byggde så mycket hus på en gång ”tänkt på att de ska renoveras en dag också” och i miljonprogramsandan satt kriterier för hur de skulle fondera pengar för underhåll. Så blev det inte. Man tänkte bara 30 år fram för många av husen. De skulle rivas sedan.

Det är tyvärr en mycket större fråga än att tjänstemän i de allmännyttiga bolagen skulle ”sparat pengar till underhåll”. I perioder med nedgång i konjunkturer och annat och andra kriser så kan man förstå att även kommunala tjänstemän sneglar på ett överskott att ta del av. Ska man nu i efterhand kräva tillbaka det och ta det från t.ex. skola, vård och annat?

Det är inte så konstigt att man som hyresgäst reagerar. Men frågan är ett arv och mycket mer komplicerad än att man som hyresgäst redan har betalt för underhållet. Den dimensionen saknar jag i debatten…

Mina kollegor i Stockholm jobbar just nu med ett allmännyttigt bostadsbolag. De har i det bolaget skapat en grupp för att utforma en renoveringsstrategi för i princip hela beståndet där vi leder stora delar av arbetet. Man besiktigar och konstaterar vilka hus som behöver göra vad, stambyte, fasadrenovering osv. Man tittar också på hur hyresgästernas tankar och önskemål ser ut och hur finansieringsfrågan skall lösas. Ingen lätt puck. Det kan vara nog så svårt att bestämma sig för vilken prioriteringsordning man skall ha. Jag kan tycka att denna hemläxan borde göras grundligt – och öppet – i alla allmännyttiga bostadsbolag. Då kanske förståelsen ökar, även om man inte gillar det.

Jag drar streck för debatten här idag. Jag måste få klart administrativa föreskrifter för en entreprenad i ett miljonprogramsområde som skall renoveras… Trevlig helg!

Annons
Detta inlägg publicerades i Bostadsbristen, Miljö & klimat, Miljonprogrammet, Underhållsberget, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nödvändigt att allmännyttan säljer för att finansiera underhåll?

 1. erikpalmstierna skriver:

  I Upplands Väsby har Väsbyhem avyttrat delar av sitt bestånd för att finansiera delar av upprustningen av miljonprogramsområdena. Dessutom innebär det att man kan bygga fler bostäder när man ändå är igång och det ökar antalet bostäder på en ansträngd marknad. Hyresgästföreningen hävdar dock att bostäderna förvinner när de säljs…

 2. Niklas skriver:

  Varifrån får du siffran 250-500 miljarder? Det verkar orimligt högt, för de pengarna skulle du kunna bygga minst 250-500 000 helt nya lägenheter, förmodligen ännu fler, byggföretagen tar ju ut rejäla vinster på bostadsrätterna de säljer till runt det priset.. Varför skulle privata företag vilja köpa dessa bostäder om de kräver så mycket investeringar?
  Vi som bor i allmännyttan betalar varje månad för framtida underhåll och det har alla som bott i allmännyttan gjort sedan husen byggdes. När pengar tas ut ur allmännyttan för att finansiera skattesänkningar så blir det ju dock självklart inga pengar kvar för att rusta upp fastigheterna. Det är våra pengar de tar ut, pengar vi betalat in över åren för att fastigheterna ska kunna underhållas på rätt sätt.

  • rotpartnern skriver:

   Hej!
   Vi har brutit ut siffrorna ur Boverkets undersökning BETSI http://www.boverket.se/Global/Webbokhandel/Dokument/2011/BETST-Teknisk-status.pdf där de definierat eftersatt underhåll till (nu har jag inte siffran framför mig) ca 300 Miljarder. Vi ser däremot en väsentlig underskattning av vissa av de kostnaderna, för i verkligheten utför man renoveringar med vissa inslag av ”standardhöjning” etc.

   Jag vet att det finns andra bolag som är intresserade av miljonprogramsområden men har svårt att beskriva hur de ser på affärsmässigheten för det skiljer sig nog. Ett sätt att tänka är att köpa till ”låg värdering” och utifrån det tänka långsiktigt med renovering mm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s