Vem skall stå för miljonprogramsnotan?

Samhällsdebatten om underhållsberget, miljonprogramsbebyggelsen, rekordåren osv är nu verkligen het. Det gillar vi på Rotpartner, för det är här vi verkar till vardags. Det höjs ibland röster om att ”samhället måste ta sin beskärda del av politiken på 60-70-talet” men regeringen håller bidrag och annan stimulans långt ifrån sin budget, i vart fall låter det så. Likaså finns inga räntesubventioner för hyresrätter eller möjlighet till rot-avdrag eller annat i någon form för den boendeformen.

Fastighetsägarna har en riktigt utmaning. Många ser ingen ekonomi i att ge sig in i förnyelseprojekt eftersom de tycker att det ger för låg avkastning i förhållande till andra investeringar de kan göra. Allmännyttan har börjat sälja ut delar sina fastighetsbestånd till privata intressen för att ha råd att betala notan för underhållet inom sitt bestånd.

Jag har ingen insyn i hur man resonerar i maktens korridorer, men jag  blir lite fundersam på om man ändå inte gör något åt saken fast indirekt. Jag återkommer till det.

Hyresgästföreningen jobbar mot att se till att hyresgästerna ska få ha veto mot ”lyxrenoveringar” (jag är osäker på vad man avser med lyx) eftersom man sett att vissa boende inte klarar den hyresökning som följer med en omfattande renovering. Nåväl, så kan det vara och det är ingen rolig läsning även om jag förstår resonemanget hos fastightetsägaren som vill få ekonomi i fastigheter som de köpt och som behöver renoveras grundligt. Hur mycket man ”behöver renovera” och inte är inte alltid glasklart.

Kort och gott står vi inför en utmaning. Vi ska renovera vårt land för 400 miljarder men ”ingen kan betala för det”.

Då är det tur att man använder våra pensioner till detta, så att vi alla delar på notan…. Skämtåsido, Willhem AB är ett relativt nytt fastighetbolag som ägs av första AP-fonden som förvaltar våra gemensamma pensionspengar. Jag klipper detta ur deras uppdragsbeskrivning:

”Målet är att långsiktigt maximera avkastningen i förhållande till risken. Både risk och avkastning ska tolkas i termer av utgående pensioner. Den totala risknivån i förvaltningen ska vara låg. I uppdraget ligger också att fonden ska uppbära allmänhetens förtroende.”

Fastigheter i miljonprogramsbebyggelsen som är i majoritet i deras bestånd som är köpt de senaste 1,5-2 åren får nog betraktas som låg risk och låg avkastning. Den senaste försäljningen av fastigheter av allmännyttan i Stockholm hade bl.a. Willhem som köpare. Fastigheterna hamnade, även om Hyresgästföreningen inte gillade försäljningen som jag tolkade deras kommentarer på försäljningen, i en riktigt långsiktig ägares knä. Det kan ju inte bli bättre. Eller hur?

Annons
Detta inlägg publicerades i Bidrag och avdrag, Miljonprogrammet, Underhållsberget och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vem skall stå för miljonprogramsnotan?

  1. Pingback: Äntligen offentlig TV-debatt om renoveringsbehoven | En ingenjörs funderingar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s