Otur (eller slarv, muta, okunskap, otur när man tänkte)? Konsten att skylla ifrån sig…

Göteborgs-Posten hade idag lite artiklar om muthärvan i Göteborg. En byggare hade hjälpt en kommunal tjänsteman med hans döttrars förråd med lite ”småjobb”. Någon faktura hade inte gått iväg. Han hade glömt av det. Det låter inte så affärsmässigt. Slarvigt och rent av ganska olikt en byggare. Om det är sant eller om skolbygget i artikeln fick stå för notan får ni själva fundera kring.

Att skylla ifrån sig är en klassiker. Behöver du tänkvärda ord om att skylla ifrån sig så rekommenderar jag denna artikel ”Konsten i att skylla ifrån sig” (lite för få exempel från byggbranschen tyvärr). Tex när S-politikern Jan O Karlsson bjöd på kräftskiva för tusentals kronor samtidigt som skattebetalarna fick stå för notan. Efteråt gjorde han en pudel och sa:

”Jag vill att vi enas om att det här var en middag. Det uppfyller inte kraven för att kallas för en kräftskiva.”

Jag hittade Anna-Lenas blogg med ett inlägg om, låt säga, visst missnöje med en hantverkare. Kommunikation och att skapa en gemensam målbild är väl inte hantverkares starkaste sida, de ska ju vara bra på annat. Jag klipper ut följande från hennes text:

“-Det är ju bara att sätta kilformade passbitar mellan vägg och skåp. Det är ju ett gammalt hus och dom är ju sneda. Man får ju göra så ibland. Det är ingen som ser det. ”INGEN SOM SER DET???? En blind höna kan se det!!! Han får vårt kök att se ut som lustiga huset och lyckas förklara sig som att det är någon slags BONDROMANTIK han har skapat åt oss!!!

Visst är det lätt att skylla på det sneda huset när man kommer med nya inredningar? Hur skulle hantverkaren hanterat det och fått Anna-Lena nöjd (läs hela artikeln så ser ni lite mer om hur dialogen fortgick)?

Men priset, dagens ”Skyllaifrånsig-guld” går ändå till den italienska kaptenen som sänkte kryssningsfartyget Costa Concordia i helgen. Stackarn ramlade ner i livbåten av misstag. Eller hur…

Detta inlägg publicerades i Branschkultur, Byggfusk, Muthärvan och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s