Lönsam renovering, det beror på hur man räknar?

Passivhusteknik Brogarden Alingsås, från www.alingashem.se

Passivhusteknik Brogarden Alingsås, från http://www.alingashem.se

I en intressant debattartikel ”Rusta upp miljonprogrammet – bli en vinnare!” i Byggvärlden diskuteras lönsamheten i att renovera miljonprogramsområden. Ur ett samhällsperspektiv håller jag helt med. Svårigheten är många gånger som det sägs i debatten idag att fastighetsägarna har problem med att få ihop lönsamheten i renoveringsprojekten, om man inte har en mycket långsiktig förvaltning med relativt låga direktavkastningskrav.

I skrivande stund tittar vi på ett miljonprogramsområde som har goda förutsättningar för att bli ett lönsamt projekt. Den ”lilla” extra insatsen att göra energisparande åtgärder känns självklar ur egentligen alla perspektiv. Tilläggsisolering, FTX, individuell mätning osv är några saker som finns i projektet och många alternativ har stötts och blötts innan det landade i de olika tekiska systemen. Men passivhus är det långt till i just vårt fall.

Jag fastnade för detta stycke i artikeln: ”Den renovering av miljonprogramshus som genomförs på Brogården i Alingsås visar att det är lönsamt för både de boende och för fastighetsägaren att effektivisera energianvändningen.”

Här blir det i min värld svårt att få ihop det, så jag skulle väldigt gärna vilja veta mer om hur de räknat och vilka krav på avkastning man haft. Att renovera för 1,3 Mkr per lägenhet i Alingsås och få hyresnivåer, driftskostnader, avsättning för framtida underhåll mm som gör det lönsamt låter svårt. Men det är klart, det beror på hur man räknar… Så är det någon som vet mer om hur man tänkt så tar jag tacksamt emot tips.

Skulle det vara någon privat aktör som kan hitta lönsamhet i liknande projekt eller är det vårt gemensamma ansvar genom allmännyttan att tänka så stort som i Brogården? Min förhoppning är att det blir fler projekt med sådana mål, men jag vet inte vem som skall stå för notan…

Detta inlägg publicerades i Bygg- och fastighetsbranschen, Miljö & klimat, Miljonprogrammet, Underhållsberget, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lönsam renovering, det beror på hur man räknar?

 1. Daniel Mellsjö skriver:

  Mjuka värden!?
  Kostnad för att placera en äldre person på vårdinrättning, kostnad ca 300.000/år och utanförskap, kostnad ca 700.000/år. Om den äldre kan bo kvar ett antal år extra genom att tillgänglighetsanpassa lägenheten sparas ca 150.000/år för samhället.
  Detta skulle betyda att det endast är allmännyttan som får lönsamhet i ett sådant projekt.

  Motbevisa gärna

 2. LinneaW skriver:

  Bra sagt! Lönsamhet är en knepig fråga. Att som ingenjör räkna ut hur ett stort renoveringsprojekt ska gagna allmännyttan och samtidigt vara lönsamt tål att tänkas på. Jag går själv i liknande tankar. En kollega funderar på att byta affärssystem för att öka lönsamheten, och tittade på Epicor; http://www.epicor.com/sweden/Pages/default.aspx. Någon som har några tankar om detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s