Byggt efter resurserna?

Här är två av mina dagliga vyer från semestern. I samhället Gullholmen är det under v28-31 ett myller av sommargäster, båtfolk och turister. Måndag v32 är det i det närmsta tomt igen. Båda perioderna har sin charm.

I tidigare inlägg bubblade jag om vackra symmetriska kaptenshus i Bohuslän. De gamla bevarade kaptenshusen är bländande vackra, tycker jag. Men visst är 100-150-åriga fiskarstugor som denna till vänster rätt sköna också. Symmetri? Nä knappast.

Många av husen i den bohusländska skärgården är förändrade (”moderniserade”) över årtiondena på olika sätt. Framförallt gick väl 1950-60-talet inte i byggnadsvårdens tecken direkt. Då rök kakelugnar och nya kök installerades så att man blev tvungna att flytta fönster och annat. Symmetrin var som bortblåst. Praktiskt, men inte alltid så estetiskt.

Men är husen tillräckligt gamla på dessa kronholmar långt ut i skärgården, som det ovan, så upptäcker man att man byggt efter resurserna och med vad man hade att tillgå – det man hade på plats eller kunde få dit. För att få dit material var nog inte så lätt. Om fönstren sedan kunde sättas i mitten eller rakt ovan varandra var sekundärt… Som på den gaveln på bilden.

Nu är det dags för dagens kapitalstarka storstadsmänniskor att ”återskapa” husen. För det ligger i tiden att göra det. Det är kul och i många fall lyfter det lite mindre väl skötta hus otroligt mycket. Eterniten, som var en del av ”moderniseringen” för 50-70 år sedan, ryker. Många river asbestskivorna själva för att slippa betala för saneringskostnaden. Eller anlitar någon som inte känner till reglerna så väl (gissar jag).

Till höger är ett exempel på hur man faktiskt beklätt det på ett ganska snyggt sätt med eternit. Snickarglädjen finns kvar osv. Men visst skulle man vilja ha kvar lite av dessa epoker på något sätt också? Men vem vill ha det på sitt hus? När blir det ”modernt” att bevara eterniten? Vem vet…

Det man kan vara säker på är att allt som görs på varenda hus i varenda bohusländska fiskarsamhälle – renovering, ombyggnader och ändringar av bryggor och annat – diskuteras i grannstugorna. På gott och ont.

Sommaren var skön i alla fall. Jag påminns varje dag när jag tar på solglasögonen. Jag tappade dem i hamnen i början på semestern och trodde inte de gick att hitta. 3v senare sprang jag på en dykare i hamnen som var snäll och letade åt mig. Han hittade dem! (Tack Mattias). De var lite beväxta, men är användbara – i bilen i alla fall 🙂 . I synfältet finns ett skrapmärke efter rengöringen. Det var en havstulpan som satt sig mitt på glaset…

Annons
Detta inlägg publicerades i Arbetsmiljö, Bygg- och fastighetsbranschen, Byggnadsvård och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s