Skärpning i skolorna! Lär ut arbetsmiljö på rätt sätt.

Säker arbetsplats?Min bild av skolan är att man lär sig allt ganska grundligt på ett teoretiskt plan. I de fall det är en hantverkarutbildning – yrkesförberedande linje – också på ett praktiskt plan så klart, dels i skolan och dels genom praktik ute i verkligheten. När man sedan kommer ut i verkligheten, en riktig arbetsplats, är det inte allt som görs enligt skolboken. Det är inte unikt för bygbranschen. Vissa saker trubbas av för att det var längesedan man läste, man blir inledd i ett annat spår av en mer erfaren kollega eller kanske så hittar man helt enkelt ett bättre sätt att göra saker på.

Nu skriver Byggindustrin att Arbetsmiljöverket granskat byggskolorna och påträffat stora brister i arbetsmiljön redan på utbildningen. 92% av 50 skolor hade inget arbetsmiljöarbete. Skadorna från yrkespraktiken har ökat från 90 till 120 per år de senaste åren.

Måste säga att det känns som om det är dags för branschen att hjälpa skolorna tillrätta eller kanske ta dem i örat om det nu är en kunskapslucka i skolorna. Egentligen borde det vara tvärtom att skolorna ligger på branschen genom att forma mönsterungdomar efter det regelverk som finns. Det kanske är så att man läser i böckerna om hur det skall vara men inte praktiserar det själva på skolan? Jag vet inte, men det känns otroligt märkligt.

Jag blir aningen matt av att höra att man inte ens i skolan lär ut eller jobbar efter de regler som finns. Det är som om körskolan inte skulle tala om att det är fel att köra mot rött…. Eller att man som konstruktör inte behöver räkna så noga på balkarna.

Har fått mig en rejäl släng feber och huvudvärk. Det beror inte på artikeln i Byggindustrin dock… Tidigare tankar om branschen och lärlingar som inte får plats här..

Annons
Detta inlägg publicerades i Arbetsmiljö, Branschkultur, Bygg- och fastighetsbranschen, Ledarskap, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s