Energiförbrukning i byggbodar kan halveras

En byggbod är en temporär lösning för att förse bygg-gänget med omklädningsrum, kök och duschar osv. I en artikel i Byggindustrin fastnade jag för några intressanta infallsvinklar som rör byggbodar. Jag insåg ganska snabbt att här kan vi på Rotpartner faktiskt bidra till minskade koldioxidutsläpp på ett ganska enkelt sätt. Frågan är hur kalkylen ser ut för oss i tex ett stambyte och om det finns många byggherrar som det går att ”övertala”.

Jag får nog räkna lite på det så jag har på fötterna även ekonomiskt, en signal till en uthyrare är på sin plats… De kalla vintrarna de senaste åren och de egna elräkningarna man får i brevlådan borde hjälpa?!

Det finns 40 000 st byggbodar i Sverige. De flyttas runt på olika arbetsplatser och lever nog i relativt många år. Lite korta fakta om byggbodarna:

 • de förbrukar 305 000 000 kWh per år. Det motsvarar drygt 15 000 villors årsförbrukning på ca 20 000 kWh (uppvärmning och hushållsel)
 • de bidrar till 122 000 ton koldioxid per år vilket motsvarar 1500 mil x 42 000 bilar

Det är min uppfattning också att det precis som artikeln säger är ovanligt att mindre byggare ens tittar åt detta hållet. Framförallt då de i ombyggnadsprojekt som t.ex. ett stambyte inte står för energikostnaden själva. De kopplar i princip alltid in sig på fastigheten ifråga och räkningen landar hos fastighetsägaren. Större byggare som bygger i egen regi och betalar allt själva får ett ekonomiskt incitament samtidigt som de kan profilera sig med det.

Av de 40 000 bodarna är 35 000 av den gamla sorten. 5 000 av dem är av en nyare energisnålare variant. Energibehovet i en energisnålare bod är 4-5 000 kWh/år istället för 8 000 kWh/år som på de gamla. Det finns en halveringspotential alltså, som man får genom mer isolering och bättre fönster etc. När man kikar på en energisnål bod så är det så att den har vattenburen värme istället för direktverkande el och kan kopplas in på fjärrvärmenätet vilket reducerar koldioxidutsläppen till 1/10 enligt Byggindustrin artikel. Det finns också trick att minska energibehovet hos gamla bodar och det är genom att isolera mellan dem te.x. vid etableringen. 

Vi som bara jobbar med renovering och ombyggnad av befintliga hus styr inte alltid allting just när det gäller detaljer runt entreprenörens etableringar etc. Men det kanske är dags… Man får så klart tänka igenom lite vilket typ av projekt det gäller och om bodetableringen skall stå ute över vintern eller om det är ett projekt som drivs på sommarhalvåret osv men det känns spontant som att vi och alla andra som handlar upp ombyggnads- och renoveringsentreprenader kan bidra till att putta branschen mot ett modernare synsätt…

Annons
Detta inlägg publicerades i Branschkultur, Bygg- och fastighetsbranschen, Miljö & klimat och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Energiförbrukning i byggbodar kan halveras

 1. Pingback: Byggbodar, ett favoritämne för Sync! « Sync Blog

 2. Henrik skriver:

  Frågan är hur man skall formulera kravet i förfrågningsunderlaget och hur man sedan följer upp att det efterlevs?

  Sätter man någon form av elmätare på bodetableringen?

  • rotpartnern skriver:

   Det är nog inte så krångligt. Funktionskrav enligt leverantörernas anvisning tex… Eller så sätter man upp modellbeteckning ”eller likvärdigt”. Elmätare på bodarna o att entreprenören själv får stå för kostnaderna… Ja det finns nog varianter. Vi får testa o se vad som händer 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s