Är det okej med en olyckshändelse?

Idag har nästan 20 000 människor i byggbranschen i hela landet hållit en tyst minut efter ett upprop på Facebook. I centrala Göteborg samlades en stor samling byggnadsarbetare för att hedra de ca 12 per år som dör på byggarbetsplatserna runt om i landet. Själv satt jag i bilen i ett p-hus kl 12:00, bara 200 m från samlingspunkten i Göteborg efter att ha fastnat i trafiken. Sync Blog gjorde en snygg vinkling av olycksfrågan nyligen.

Nästan samtidigt på Frölunda torg så ”råkar” en plåtbit ramla ner ifrån en helikoptertransport på bygget, enligt GP. En ren och skär olyckshändelse enligt de ansvariga. Säkerligen så. Men är det ok bara för det? Självklart inte. Det tycker säkert ingen inblandad i detta fallet heller, men saken är att det kunde slutat hur illa som helst. Det kunde t.o.m. drabbat tredje man i detta fallet. Usch.

Så vad gör vi i branschen åt detta? Ja som konsult kan man väl inte göra något? Jodå, man kan påverka byggherrarna att ta det på allvar och man kan vara som en igel på entreprenören, men kommer man nå fram hela vägen? Tveksamt. Det är en branschkulturförändring som måste till. Det kanske är dags att titta åt ”Lex Maria” hållet? Att byggföretagen skaffar ett system för ”gubbar och gummor” som anmäler saker som inte står rätt till? Likadant kanske man borde göra med ”byggfusket”?

Jag gillar inte tanken egentligen, men hur skall man göra för att förändra branschen? Ett anmälningssystem känns ju rätt olustigt. Även om man kan göra det på ett positivt sätt och premiera ”skvallerbyttan”så känns det som om han eller hon lätt blir sittande ensam i byggboden på rasten…

Annons
Detta inlägg publicerades i Arbetsmiljö, Branschkultur, Bygg- och fastighetsbranschen, Ledarskap och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s