Äntligen lite känslor i byggbranschen!

Detta blogginlägg skulle egentligen handla om något så kul som mentorer och personlig utveckling, men jag får lägga det åt sidan då jag inte hinner med det denna vecka. Istället hoppar jag in i den infekterade debatten om arbetsmiljö där känslorna svallar. Jag kan förstå Fredrik Karlsson på Byggvärlden. Han stängde ner kommentar-möjligheten på en av deras artiklar om bristande arbetsmiljö på en byggares arbetsplats. Det var olyckor med tråkiga konsekvenser och det har förkommit uppgifter om manipulerade kranar och allt möjligt. Men det blev för mycket personangrepp och låga attacker i debatten tyvärr. Se alla artiklarna här.

Jag skall ärligt talat säga att jag inte har så mycket kännedom om detaljerna. Inte heller bakomliggande information till olika personers ståndpunkter. Hur som helst, det är väl för väl att saker diskuteras??

Jag träffar ju en hel massa fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. De har ju som byggherre ett långtgående ansvar runt byggarbetsmiljön idag som de kan välja att leja bort delvis. Förståelsen för arbetmiljöfrågor är fortfarande ganska lågt, men jag tycker mig ändå se en trend att ta sitt ansvar mer och mer. Att inte tjäna pengar på dålig arbetsmiljö, att byggare inte kan konkurrera med dålig arbetsmiljö. Det är bra. Till syven och sist får vi alla genom skattepengar betala dyrt för förtidspensionerade hantverkare etc. Det är en anledning till att vi samlar ihop våra kunder ibland och gemensam med Arbetsmiljöverket och utbildningsinstitut vädrar frågan så att man får en gemensam plattform.

Fredrik, om inte någon säger något – mer än Arbetsmiljöverket – så kommer det aldrig bli en debatt. Det är sällan debatter leder till något negativt på lång sikt. Jag förstår om Botryggs försvarsmekanismer drar igång, men att tysta diskussioner (oavsett vem som har rätt eller fel) får och kan aldrig bli en lösning… Så stå på dig för du bidrar till branschens utveckling. Det känns som om de som inte kan debattera sakligt ”vann”..?!

Annons
Detta inlägg publicerades i Arbetsmiljö, Branschkultur, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s