Byggbranschen är den mest kompetenta branschen

Jag sitter med mina kollegor och lär mig om nya PBL och rapporterar ”live”. Såhär långthar vi bland annat lärt oss lite av anteckningarna på blädderblocket…20110512-011457.jpg

Kursledaren säger en sak som sätter pricken över i:et. Ett ”sant” påstående, för visst är det så…

-”Byggbranschen är den mest kompetenta branschen av alla branscher! Alla vet vad som är rätt och hur det ska vara!”

Och lägger sedan till:

-”Men det är ingen som har läst på, egentligen, eller kollar upp exakt vad reglerna säger…”  🙂

Detta inlägg publicerades i Branschkultur, Bygg- och fastighetsbranschen, Lagar och förordningar och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Byggbranschen är den mest kompetenta branschen

 1. Henrik skriver:

  Det är lugnt, bara vi följer 25 % av alla regler och förordningar, så går allt bra 😀

  Skämt åsido, skulle nog inte skada med lite bättre kunskap generellt om vad som gäller egentligen, istället för att gå på känsla, ”sund förnuft” och ”det har ju funkat förut”.

  • rotpartnern skriver:

   Eller hur! 🙂
   Ärligt talat så blir man lite matt ibland när det diskuteras livligt om vad som är rätt och fel – och så är det ingen som egentligen vet. Vissa saker kan man ju faktiskt bara läsa på… Tänk vad många saker som kunde undvikits 🙂

  • gj skriver:

   Jodå, ”beprövad erfarenhet”…
   Man har prövat förut, men erfarenhetsåterföringen är inte den bästa – för ofta har det inte fungerat, men man fortsätter som förut.

 2. Henrik skriver:

  Hos min tandläkare hade man följande på väggen:

  Teori är när man vet allting, men
  ingenting fungerar. Praktik är när
  allting fungerar, men ingen fattar
  varför. Här kombinerar vi teori
  och praktik: ingenting fungerar
  och ingen fattar varför.

 3. Henrik-Fortaleza skriver:

  Mycket, tror jag, skulle kunna lösas genom an avsevärt tydligare kostnadsredovisning. Beställaren hamnar alltid i underläge. Har byggaren gjort fel får man göra om och betala. Dock har jag noterat att vad som menas med fel är oerhört relativt i branschen. Där verkar byggbranschen stå i en klass för sig självt. För mig är det bla att inte använda material som beställts. Tillsammans med en byggkonsult har man tagit fram en lösning på ett problem och hur det skall göras inte för att det är kul och har kostat beställaren pengar och resurser utan att det finns en anledning till att man vill ha det på ett speciellt sätt. När sedan byggaren kommer och gör som de alltid har gjort, alltså läser inte och ställer inga frågor, så funderar man på byggbranschens kompetens på många områden. Orättvist? Inte alls. Likaså detta med fel. Ett stort problem anser jag ligga i att när man hamnar i en tvist så skiter till och med den byggkunnige medlaren i diskrepansen mellan vad som beställts och levererats!!! Så man kan fråga sig om det är byggbranschen som har dåligt rykte eller om det egentligen är den legala sidan som hanterar det hela på ett sådant sätt att byggbranschen har lärt sig vad man kan komma undan med i en rättslig hantering? En undersökning av detta ala Josefsson skulle vara intressant om någon vågar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s