Häromdagen läste jag några rader på Byggvärldens blogg om byggandet och segregationen. Det tangerar flera blogginlägg jag haft här vad gäller samhällsbyggnad och miljonprogramsområden och annat… . Fredrik Karlsson vädrar sina tankar efter att ha lyssnat på en partipolitisk diskussion i ämnet segregation och bostadspolitik. Jag tar mig friheten att citera Fredrik:
”Så var det boendesegrationen. Bygg mer? Sen står de där på kö hos JM under Stora visningsdagen; svart som vit, fattig som rik, arbetare och professorer. Nä, så går det förstås inte till.
Segregationen är resultatet av enskilda val. Hur mycket jag än vurmar för rekordårrens förort flyttade jag därifrån och väljer att bo bland dem som ser ut ungefär som jag, har samma utbildningsnivå och tjänar som jag. Sen låter vi våra barn gå i skolan ihop för att bli som vi.
Det här är inget som en bostadsminister, oavsett partifärg, kan råda bot på med nästa proposition.”
Jag håller helt med min namne. Det krävs mycket mer än ett stimulanspaket för nyproduktion av bostäder på 300 Mkr för att ändra på ett beteendemönster i samhället. Det man kanske skulle kunna göra är att stimulera insatser på vissa platser och ställa krav på det sociala ansvaret och arbetet med delaktigheten bland befolkningen, men då är det stora insatser i den befintliga bebyggelsen, som t.ex. miljonprogramsområdena, som ger bäst effekt. Kanske…
Att ge en byggherre bidrag för att producera nya bostäder i form av hyresrätter vore naivt att tro att det skulle förändra strukturerna markant. Kanske skulle viss stimulans finnas för att inte utarma centrala delar av storstäderna på hyresrätter vara ett sätt men där kanske det känsliga området på hyresregleringslagar vara ett bättre sätt att stimulera kreativiteten och produktionen.
Jag tror heller inte att man genom enbart omfattande ombyggnadsprojekt ändrar på samhällets och invånarnas vanor. Alltså, mer fokus på människorna – vi som lever i det här samhället här och nu – i första hand och lämna byggandets och renoveringsfrågorna utanför en stund innan man ”tänker klart” om vilka insatser som samhället gör sig mest betjänt av. Finns det tillräckligt med forskning runt beteendet t.ex. och vad som gör att man väljer att bosätta sig på en plats? Inte tusan kan det bara vara husen i alla fall! Ekonomin, ja, service, ja, kommunikationer, ja osv osv osv……
För några dagar sedan kom Faktum nr 105 ut. Det är en tidning som vi skänker pengar till för deras verksamhet att få hemlösa människor att tjäna en slant på att sälja tidningen. De hade gjort en undersökning om ”trångboddheten” i Göteborg genom att ta invånarantalet och dividera med antal kvadratmeter bostäder i varje så kallat primärområde i kommunen.
Angereds centrum i nordöstra Göteborg hade lägst tal med 24,7 m² per person och Lorensberg (runt Avenyn för er som inte är så bevandrade i Göteborg) hade högst med 65,2 m². Exemplen på 4 barn på 11 m² och en änka som bor själv på 225 m² är intressanta.
Jag är rätt säker på att siffrorna från Angered inte riktigt stämmer för det finns ett ganska tydligt mönster i många av de områdena att man bor fler i lägenheterna än vad myndigheter och fastighetsägare känner till. Trångboddheten har enligt artikeln ett antal följdkonsekvenser som t.ex. svårigheter för barn att få lugn och ro till så banala saker som läxor oh kommer därför få sämre förutsättningar i skolan. Det finns med andra ord hur många olika parametrar som helst som bara kommer att öka segregationen på sikt. Det är knappast vad varje medborgare vill. Eller?
Owe Nilsson (S) är kommunalråd och tycker att ”att få fram fler bostäder är i grunden den enda verkliga lösningen på problemet”, men i artikeln kostateras att det bara byggs för folk som har det bra ställt – precis som Fredrik konstaterar. Att bygga billigt diskuteras kanske inte så mycket inom politiken?
Däremot finns det duktiga fastighetsägare som i egna forum diskuterar hyresrättens framtid – men ser de någon affär i billiga hyresrätter eller skall kommunala bolag svara för detta?
Och hur i hela friden skulle man kunna bygga och renovera så avsevärt mycket billigare hyresrätter – på rätt geografiska plats – för att verkligen påverka segregationen på allvar? Jag vill gärna se positivt på framtiden, men har egentligen ingen tydlig bild av hur det skulle kunna gå till….
_____________________________
Mer om ämnet hittar du på SVT Play, SR, GP, GP och GP (om Göteborg) igen, DN (med lite exempel på statistik) och senaste numret (pappersversionen än så länge) av Faktum – köp den så hjälper ni de hemlösa till en bättre tillvaro.
Pingback: Advokater och poliser tar genvägar de också « Sync Blog