Vem är samhällsbyggare, egentligen?

En byggbloggarvän, som tänker kloka tankar på riktigt, reflekterade för några dagar sedan om vad tusan vi använder samhällsbyggare som ord för oss i bygg- och fastighetsbranschen för. Är det för att få det att låta ”lite mer” än att bygga hus? Eller att bygga en samling hus med ett torg emellan? Fredrik på Byggvärlden fyllde i i denna debatt med sitt inlägg. Likaså gjorde Mats Hultgren Byggbloggarna. Polletten trillade ner för mig igår kväll när Sync följde upp sitt inlägg. Javisst, ibland tar det en liten stund innan man får tid och möjlighet att reflektera – tack Sync för att du skrev vilka du nådde fram till. Jag fattade vinken 🙂

Jag kikade på Wikipedia för skoj skull (det är ju ungdomarnas facit). Där fanns ingen förklaring på ordet samhällsbyggare. Jag fick ordet samhällsbyggnad föreslaget istället:

”Samhällsbyggnad kan avse: Lantmäteri Samhällsplanering Väg- och vattenbyggnad”.

OK, jag tror jag fattade den biten, att det ”kan avse”. Men kollar du upp samhälle så får man svaret:

”Ett samhälle är en grupp av människor som förenas av ett nätverk av sociala relationer med viss varaktighet och kontinuitet över tid. Ett samhälle är territoriellt avgränsat och individerna i samhället delar gemensamma institutioner samt, i högre eller lägre grad, en gemensam kultur och tradition. Ett samhälle överlever sina samhällsmedlemmar och reproducerar sig självt.Ett samhälle kan mer förenklat beskrivas som en ekonomisk, social och industriell infrastruktur. Ett samhälle kan utgöras av en enskild etnisk grupp, såsom etniska svenskar eller av en nation såsom Sverige. Det kan också utgöras av mer heterogena stater såsom Indien eller i lösare mening av en bredare kulturell grupp såsom Västerländska samhällen. Samhällen studeras inom samhällsvetenskapens olika ämnen. Särskilt sociologi intresserar sig för de strukturerade relationer som ett helt samhälle omfattar.”

Är du fortfarande samhällsbyggare? 🙂

Som mina kloka byggbloggargrannar konstatera så krävs det nog lite mer än att bygga och sälja dyra bostadsrätter för att kalla sig samhällsbyggare.

Sync konstaterade att: samhället består ju av alla. Så är det ju. Men vilka kan påverka? Alla. Det spelar ingen roll hur eller vad du bygger om det inte finns människor i samhället som fyller det med något, kultur t.ex. Så vem är egentligen samhällsbyggare? Reinfeldt & Co eller vi alla?

Jag vet inte vad jag själv känner om min roll. Visserligen bidrar vi både till att miljonprogrammsbebyggelsen renoveras och även till viss del till att människorna tas om hand på ett mänskligt sätt, men samhällsbyggare…?

Annons
Detta inlägg publicerades i Bygg- och fastighetsbranschen, Byggbloggare, Miljonprogrammet, Samhällsbyggare, Underhållsberget och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vem är samhällsbyggare, egentligen?

  1. sync skriver:

    Fan, du ju snart filosof du med 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s