Erfarenhet behöver inte vara bra

I byggbranschen, och kanske i många andra branscher också, så ska man känna sig trygg när man anlitar någon som har ”jobbat med detta i 30 år”. Det är ganska intressant att det automatiskt kan skänka trygghet. Speciellt i byggbranschen.

Hur vet man att det är positivt? I vår bransch sker det ju ständigt en massa konstiga fel. Om man inte tagit lärdom av sina misstag under de 30 åren är de ju inte särskilt mycket värda…Det kan ju lika gärna vara så att det är ett år av misslyckande pga dålig kunskap som upprepats 29 gånger… 🙂

Men å andra sidan så brukar de flesta lära sig någonting för varje år som går… Men då behöver man veta resultatet av det man gjort tidigare – vet alla byggare det?

Annons
Detta inlägg publicerades i Bygg- och fastighetsbranschen, Byggfusk, Vill du höra vad jag tycker? och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Erfarenhet behöver inte vara bra

  1. Henrik skriver:

    De som bitit sig kvar i 30 år brukar inte kunna helt undvika att ha lärt sig något 😉

    Sen finns det ju de som jobbat som anställda under många år, för att sedan starta egen låda. Att man är erfaren hantverkare behöver inte betyda att man är kung på kalkyl, budgetering, tids och arbetsplanering samt för all del sociala färdigheter. Dvs det som är klistret för att hålla ihop ett projekt.

    Erfarenhet blir nog bara fel när man blir för trygg i det man kan och börjar gå på autopilot. Ibland kan yngre förmågor kompensera upp den erfarenhet de saknar med engagemang. Den trevligaste kombinationen brukar vara en blandning av kloka gubbar (TM) och entusiastiska unga män/kvinnor (och några som pendlar däremellan).

    Känns inte som gummor (kloka eller ej) är så vanligt överhuvudtaget i byggsvängen. Möjligen på arkitektkontoren där man har haft lite mer blandat sedan längre tillbaks. Blir nog bättre på den fronten i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s